Dobrý den, ve starším bytě chceme vyměnit původní podlahovou krytinu z PVC za dlažbu. Jedná se o cihlový byt v cca 35 let starém svépomocí stavěném domě. Zajímalo by mě, jak se v takovém případě provádí kročejová izolace, aby se zároveň nezvýšila podlaha o několik centimetrů? Je možné, že je v původní podlaze již kročejová izolace obsažena?

Odpověď

Pro návrh je nutno znát složení podlahy pod stávajícím PVC. Ve starších domech bývají dřevěné trámové stropy, na nich násyp a bývalá prkna mohla být narazena betonem.

Další variantou podlahy je, že na stará prkna byla položena dřevotřísková deska a na ní je PVC. Může se však také jednat o dům s betonovým nebo jinou konstrukcí stropu.

Z hlediska útlumu hluku se rozlišuje vzduchová neprůzvučnost a ochrana proti kročejovému hluku. Vzduchová neprůzvučnost je fyzikální veličina, která charakterizuje schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká ve sousedním prostoru. Schopnost konstrukce zvukově izolovat je přímo úměrná hmotnosti použitých materiálů ve skladbě stropu. .
U kročejového hluku jde o zamezení pronikání vlnění, které vzniká nejčastěji chozením po podlaze. Zde se účinně projevují takzvané plovoucí podlahy. Ve Vašem případě by mohly nastat varianty:
Na stávající betonovou desku by byly položeny tuhé desky z kamenné vlny o tl. 2 cm, na ně pak položena „plovoucí podlaha“, která by byla tvořena buď další betonovou deskou, armovanou sítí o tl. 5 cm + dlažba, což znamená výrazné zvýšení podlahy. Beton se však dá nahradit tzv. suchou technologií, kdy na kročejovou izolaci je položena plovoucí deska z podlahových desek sádrokartonových nebo např. Cetris. Tato vrstva je zpravidla 2,5 cm, takže celkové navýšení podlahy i s dlažbou činí cca 5,5 cm. Vzorové skladby včetně kročejových útlumů najdete například v technické dokumentaci podlah výrobce kročejové izolace Rockwool. Najdete na www.rockwool,cz, nebo je možno kontaktovat regionálního zástupce firmy.

Pokud se jedná o strop, kde jsou ještě násypy, lze celkovou výšku podlahy upravit odebráním násypů. Na snížený násyp pak lze provést tenké betonové vyrovnání a pak výše zmíněnou skladbu. Pokud jsou v podlaze ještě prkna, lze je patrně při použití tenčí „suché“ skladby ponechat. Existenci stávající kročejové izolace je nutno ověřit sondou.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Peřinová, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice