Dotaz: Dobrý den, Rekonstruuji rodinný dům a chtěl bych se zeptat jestli se vyplatí vyměnit původní špaletová okna, která jsou v dobrém stavu za nová eurookna. Nebo jen stačí do původních oken instalovat těsnění a vyměnit vnitřní sklo za nové s pokovením.
Mnohokrát děkuji za odpověď.
Klema

Odpověď

Pokud jsou stávající špaletová okna v dobrém technickém stavu, bude vhodné je ponechat. U těchto oken se zpravidla příznivě projevuje větší šířka dřevěného deštění z hlediska vedení tepla.

Aby byla významněji zvýšena schopnost těchto stávajících oken tepelně izolovat, doporučuje se provést výměnu zasklení vnějších křídel za izolační dvojskla s hodnotou součinitele prostupu tepla U alespoň 1,1 W/m2.K. Čili kvalitní izolační dvojsklo. Dále je nutno osadit na vnější křídla vhodný typ nového silikonového těsnění, které se zpravidla zafrézuje do rámu nebo křídla. Záleží zde tedy na konkrétní profilaci rámu a křídla.

Vzhledem k tomu, že nejčastěji bývají již špatná právě vnější křídla, tak se tato často vyrábí celé nové. Rovněž při tenkých profilech vnějších křídel nemusí být přesklení za masivní dvojsklo tl. 20 mm reálné, a křídla je tak jako tak nutno vyrobit nová a masivnější.

Vnitřní křídla lze již jen běžně opravit, výměnu skla nepovažuji za nutnou.
Je potřeba si uvědomit, že masivnější vnější křídla změní poněkud pohled na dům. Dále je rovněž nutno zajistit dostatečné větrání místností, aby po osazení dobrého těsnění nedošlo k výskytu plísní. To hrozí především u starších domů. Výhodou ale budou dobré akustické vlastnosti, kde dojde také k jejich zlepšení.

S pozdravem Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Klemo,
děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice