Dobrý den,



před 3 lety jsme postavili malý dům. V loni před Vánocemi se začala v koupelně na stropě tvořit plíseň a po zakoupení vlhkoměru jsme zjistili, že vlhkost vzduchu je přes 60%. Plíseň jsme odstranili, začali jsme používat odvlhčovač vzduchu, ale tento musíme používat každý den, protože pokud jej nezapomene, vlhkost opět vystoupá přes 60%. Všude vč. koupelny se pravidelně větrá. Dům je vytápěný podlahovým el. topením. Teploty jsou nastaveny v obýváku s kuchyní na 22st., v předsíni a koupelně na 20st. a v ložnici 19st. Dveře jsou otevřené pouze od koupelny do předsíně. Snažíme se zjistit důvod neustále zvýšené vlhkosti v předsíni a koupelně. Je možné, že to dělá rozdílné nastavení teplot v pokojích?



Děkuji


Odpověď

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Příčinou výskytu plísně na stěnách je vlhkost, která kondenzuje na chladném povrchu. Přestože se jedná o nový dům, který by měl být po stránce tepelných izolací vyřešen dobře, nelze vyloučit vliv tepelné vazby. Například na stropě ve vazbě na obvodový věnec stropu. Nebo v případě stropu pod půdou nebo plochou střechou nějaký tepelný most. To by se dalo odhadnout podle skutečného uspořádání stavebních prvků v daném detailu.

Pro koupelnu se obvykle navrhuje výkon topného zdroje na +24°C, což reflektuje způsob užívání s požadavkem na lepší komfort. V reálném provozu se jeví tato hodnota nadsazená a postačí pouze v době užívání koupelny. Přesto, že se zde větrá, jsou povrchy v koupelnách pro kondenzace vždy náchylnější. Větrá se jen po určitou dobu ale i potom zde často zůstávají mokré povrchy, které vlhkost zvyšují.

Rozdílné nastavení teplot jak uvádíte, vliv také má. Teplejší a vlhčí vzduch z vytápěných místností ovlivňuje místnosti chladnější a vlhkost se přirozeně do chladnějšího prostoru vždy dostane

Pomoci může tedy jednak vyšší nastavení teploty, nebo změna režimu větrání. Například používat ventilátor s nějakým časovačem. Místnost lze upravit i stavebně, například nalepením izolantu na bázi XPS na strop a opatřit stěrkovou omítkou a tím zvýšit povrchovou teplotu – pokud zde je nějaký tepelný most. Ten by se ale měl jistě prioritně řešit nějakým opatřením na straně exteriéru. To ale souvisí se stavebním provedením domu zmíněným výše.

S pozdravem

Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

Energy Centre České Budějovice