Dotaz: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je možné nějakým způsobem účinně protestovat proti výstavbě solárních panelů. Soused si chce postavit solární elektrárnu na střeše stodoly, která tvoří zároveň hranici našich pozemků. Střecha má délku asi 50 m, sklon cca 45 stupňů, hrana střechy začíná asi 4 metry nad zemí. Celá elektrárna by byla orientována na té straně stodoly, která je směrem na moje pozemky. Obávám se, že do budoucna budu mít problémy s pozemkem volně nakládat - ať už by šlo o jakoukoliv výstavbu nebo výsadbu stromů. Zároveň se obávám nepříjemných odrazů od solárních panelů. V současné době pozemek slouží jako menší pastvina, ale v budoucnu bych ji chtěl využívat i jinak. Pozemek je v obecní zástavbě. Se sousedem bohužel nemáme jak už to bývá dobré vztahy. Děkuji za odpověď

Odpověď

Podle Vašeho popisu zamýšlená výstavba solární elektrárny na střeše stodoly Vašeho souseda nijak nezasahuje do Vašeho pozemku a ani Vás neomezuje v jeho užívání jako pastviny.
Existence solární elektrárny by nebránila ani možné výsadbě stromů a ani možné výstavbě nějakého objektu v zatím neurčitém termínu. Ani odrazy slunce od povrchu solárních panelů nelze za tohoto stavu považovat za důvod k námitkám proti uvažované výstavbě.

Výroba elektrické energie ze slunečního záření je jedním z mála způsobů, jak získat elektrickou energii bez negativních vlivů na životní prostředí. Tímto způsobem výroby dochází k omezování spotřeby fosilních paliv, která znečišťují ovzduší nežádoucími emisemi. Rozvoj výroby elektřiny tímto způsobem je proto jedním z cílů státní energetické politiky.
Za stávajícího stavu proto není žádný důvod proti výstavbě solární elektrárny na střeše stodoly Vašeho souseda protestovat.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den pane Štefle. Děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím:

Energy Centre České Budějovice