Dobrý den,

jsem majitelem pozemku určeného ke stavbě RD ve zcela nově budované lokalitě. Za účelem výstavby inženýrských sítí v této lokalitě jsme založili s ostatními majiteli pozemků občanské sdružení, které výstavbu sítí financuje. V současnosti se blíží kolaudace hlavního vodovodního a kanalizačního řádu, včetně přípojek k jednotlivým pozemkům. Následně bude v lokalitě probíhat přeložka VN a zbudování el. přípojek k pozemkům. Rádi bychom co nejdříve začali se stavbou RD a na základě všech vyjádření jsme podali k příslušnému stavebnímu úřadu žádost o ohlášku. Stavební úřad nás však informoval, že nepovolí výstavbu domu do té doby, dokud nebudou zkolaudovány veškeré zbudované sítě a přípojky. Rád bych se zeptal, zda je postup stavebního úřadu správný a pokud ano, zda existuje nějaká možnost toho, jak získat povolení alespoň pro výstavbu základové desky.

Děkuji.

Odpověď Dobrý den,

bohužel neznám přesnou místní situaci a odůvodnění stavebního úřadu k nepovolení výstavby RD, ale domnívám se, že pokud je k dotyčným inženýrským sítím vydáno pravomocné stavení povolení, měl by stavební úřad povolit i stavby na těchto sítích závislé. Viz např. §115 odstavec (1) stavebního zákona: "Ve stavebním povolení stavební úřad stanoví podmínky pro provedení stavby, a pokud je to třeba, i pro její užívání. Podmínkami zabezpečí ochranu veřejných zájmů a stanoví zejména návaznost na jiné podmiňující stavby a zařízení..."
Výstavba jen základové desky - teoreticky by to šlo obejít a nechat si na pozemku povolit "zpevněnou plochu", která by měla parametry základové desky.

Ing. Pavel Svoboda, NEMOinspekt, s.r.o.
NEMOinspekt s.r.o.