Dobry den,stavime celorocne obyvatelnou chatu a na jare budeme resit vytapeni. Zdivo je porotherm 40CB je to s obyvatelnym podkrovim kde strop je dreveny.Kotel bude na tuha paliva. chtel bych v prizemi v obyvaku plus kuchynskem koutu a koupelne podlahove teplovodni topeni.jak to napojit na kotel a system radiatoru ktere budou deskove?a je to vubec dobry napad?Elias Blahovec

Odpověď

Podlahové vytápění lze určitě napojit i na kotel na tuhá paliva.

Pokud bude objekt celoročně využíván, je i rozumné mít ve vybraných místnostech (především v koupelně a zádveří, ale jistě i v obytných prostorech, pokud je to přáním) podlahové vytápění. Zlepší to tepelný i uživatelský komfort, je ale dobré pamatovat na to, že nejlepší účinnosti se dosáhne v případě použití keramických dlažeb. U obývacího pokoje by se jako alternativa musel pak použít povrch, který bude mít co nejmenší tepelný odpor, tedy nějaké laminátové tenčí lamely, linoleum, vinyl apod., ale vždy od výrobce označené jako vhodné pro podlahové topení.

V návrhu otopné soustavy je potřeba pamatovat na to, že teplota podlahy musí být do 29°C, tedy topná voda, která půjde do samostatného podlahového okruhu by měla být do cca 40°C. To je potřeba zajistit regulačními prvky se směšovacím ventilem. Vůbec nejlepší by bylo, pokud by se ke kotli osadila ještě akumulační nádrž, která umožní ekonomičtější a ekologičtější provoz kotle. Velikost by měla vyjít z výpočtu otopné soustavy, bude kolem 750 až 1500 l (hodně hrubý odhad, ale minimálně se žádá 25 l na 1 kW výkonu kotle).

Z toho plyne, že rozvod bude mít samostatný okruh pro radiátory a oddělený okruh s regulací pro podlahu. Ten lze rozdělit do několika větví podle vytápěné plochy. Doporučuji tedy nechat zpracovat na vytápění prováděcí projekt ústředního vytápění (od projektanta ÚT). Stojí od 5 do 8 tis. Kč a vzhledem k investici do topení se určitě vyplatí.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den:
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice