Dobry den,chtel bych se optat jestli existuji i jine moznosti vytapeni bytove jednotky(prizemi,krajni byt,cihla) nez je elektricke ci plynove? Nyni vytapim akumulacnimi primotopy a kamny, plyn v lokalite je nedostupny. Pod bytem jsou volne sklepnni prostory.
Dekuji za kazdou informaci, s pozdravem R.Martykan

Odpověď

Jedná se zřejmě o bytový dům, každý byt řeší své vytápění individuálně.

Vytápění elektrickými akumulačními kamny je drahé, kamna na tuhá paliva v místnostech velmi nekomfortní. V prvním případě lze odhadnout cenu 1 protopené kWh na 2,35 Kč, v kamnech kolem 1 Kč.

Samostatnou bytovou jednotku lze jistě vytápět i jinak. Předpokladem bude pořízení teplovodní otopné soustavy s radiátory. Zdrojem pak může být například kotel na pelety nebo malé tepelné čerpadlo.

V případě vytápění peletami vychází cena 1 kWh kolem 1,2 až 1,3 Kč. Výhodou je automatický provoz peletového kotle s přikládáním do násypky jen občas, dle její velikosti. Předpokladem je suchý sklad pro pytlované pelety a možnost osazení kotle do sklepa s možností napojení do komína. Pořizovací náklad je jistě poměrně veliký, ceny kotlů se pohybují nejčastěji od 60 do 100 tis. Kč, rozvody topení lze odhadnout na 30 až 40 tis. Kč. Měl by se vyvložkovat komín (může být kolem 25 tis. Kč.).

Druhou variantou je tepelné čerpadlo, které by patrně bylo vzduch-voda. Umístěno by bylo rovněž patrně ve sklepě, na zvážení je však jeho hlučnost s ohledem na okolní byty. Pořizovací náklady se pohybují u menších čerpadel od 120 do 200 tis. Kč dle výrobce, odpadá komín. Od příliš levných výrobků odborníci spíše odrazují. Zkuste si nechat udělat pár cenových nabídek.

V obou případech se dosáhne značného uživatelského komfortu. Návrh otopné soustavy a zdroje včetně vhodného způsobu regulace doporučuji svěřit projektantovi, který i přesně spočítá tepelné ztráty.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den:
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice