Dobrý den,
v novostavbě RD jsme se rozhodli pro vytápění elektrickými infrapanely, jako doplňkové vytápění bude sloužit krbová vložka. Chci se zeptat, zda je možné při pořízení krbové vložky s výměníkem nahřívat pouze užitkovou vodu v kombinovaném elektrickém bojleru - dle místního topenáře to nelze, neboť by docházelo k soustavnému přehřívání vody v bojleru, muselo by se to prý nakombinovat s několika radiátory, které ovšem nechceme.
Děkuji za odpověď, s pozdravem Beneš

Odpověď

Z Vašeho dotazu vyplývá způsob ohřevu vody pro užitkové účely v kombinovaném boileru teplem z krbové vložky na pevná paliva; v době kdy nebude krbová vložka v provozu, bude voda ohřívána elektrickou energií.

Krbové vložky, případně teplovodní kotle na tuhá paliva mají nevýhodu v tom, že jejich výkon je hůře regulovatelný. Okamžitý výkon spočívá v množství přiloženého paliva. Pokud je přiložena velká dávka, může dojít k přetopení. Proto jsou tyto spotřebiče opatřeny dochlazovací smyčkou. Při přetopení automatická regulace otevře ventil a výstupní voda je chlazena vodou z vodovodu a posléze vypouštěna do kanalizace. Instalace několika radiátorů zvětšuje vodní obsah otopné soustavy a snižuje tek možnost přetopení K přetopení může ale dojít i v případě, že krbová vložka je součástí otopné soustavy s radiátory.

Elektrický boiler je opatřen termostatem, který vypíná přívod elektrického proudu při dosažení nastavené teploty vody v boileru.

Z uvedeného vyplývá, že provoz popsaného systému kombinovaného ohřevu vody pro užitkové účely je možný. Vyžaduje to ale pečlivou volbu výkonů a velikostí jednotlivých částí otopného systému a zácvik při jeho obsluze.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB.

Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice