Dobrý den,
chtěl bych poradit s vytápěcím systémem domu, který jsem koupil.

Jedná se o nízkoenergetický dům o celkové ploše 160m2. V domě jsou instalovány přímotopy a příprava na krbovou vložku. Topení přímotopy samozřejmě odmítám a tak po shlédnutí několika vláken na různých fórech jsem přišel na myšlenku použít jako hlavní vytápěcí těleso kanadský krb s teplovzdušným rozvodem do místností a v případě potřeby přitápění přímotopy. Zajímalo by mě, jestli máte s tímto systémem vytápění v NERD zkušenosti, popřípadě zda-li je takto uvažované vytápění reálné a funkční. V obci není zavedený plyn a elektrokotel by obnášel instalaci teplovodních rozvodů. Což mi přijde jako náročnější a nákladnější zásah do stavby, než instalace teplovzdušného potrubí přes půdní prostory.

Díky za odpověď.

Odpověď

Teplovzdušné vytápění rodinného domu je reálné a funkční při různých zdrojích tepla. Součástí tepelného rozvodu by měla být teplovzdušná jednotka; u nízkoenergetického domu umožňující rekuperaci tepla. Rekuperací se výrazně sníží nároky na výkon tepelného zdroje

Obytné prostory chaty jsou bez známek vlhkosti proto, že mezi trámy stropu je použita škvára. Tato jako tepelná izolace stropu má součinitel difúzní vodivosti páry 0,063. Propouští tedy vodní páru vznikající při pobytu osob a užívání místností do okolního prostoru. Tato propustnost byla ale poněkud zhoršena vrstvou betonové mazaniny. K zateplení je vhodné použít minerální vlnu v dostatečné tloušťce. Minerální vlny mají součinitel difúzní vodivosti páry srovnatelný se škvárou; izolační vrstva bude tedy propouštět vodní páru obdobně jako současná škvára. Při použití minerální vlny s hliníkovou folií na spodní straně by hliníková folie fungovala jako parozábrana. Mohlo by docházet ke kondenzaci vodní páry na nejchladnějších místech stavební konstrukce tj. pod hliníkovou vrstvou.

Při použití minerální vlny s hliníkovou folií na vrchní straně by docházelo ke kondenzaci vodní páry ve vrstvě minerální vlny a ta by tím ztratila tepelně izolační vlastnosti.
Použití minerální vlny s hliníkovou folií se proto jeví jako nevhodné.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice