Dobrý den, chtěl bych se zeptat na vytápění malého domu. V domě je malá chodba, velký obývací pokoj s kuchyňským koutem, ložnice a koupelna s toaletou. Celková obytná plocha domu je pouze 56m2 a výška stropu 2, 4m. Uvažoval jsem o vytápění elektrokotlem s radiátory a teplovodním vytápění v koupelně, ale nevím, jak to bude do budoucna s přímotopnou sazbou, jestli se zdraží, nebo zruší. Plyn přichází v úvahu, ale na pozemku není zřízena přípojka a muselo by se zasahovat do komunikace. Chtěl bych vědět co by jste mi doporučil. Stojí za to zřizovat plynovou přípojku? Nebo do jakého zdroje tepla investovat, abych měl i levný ohřev TUV? Děkuji.

Odpověď

Doporučuji Vám nechat si nejprve od projektanta vytápění vypočítat podle platné normy (podle ČSN EN 12831) tepelné ztráty pro každou vytápěnou místnost a pak se na základě toho rozhodovat o druhu zdroje tepla i o způsobu vytápění domu.

Nechte si vypočítat také předpokládané roční provozní náklady na palivo a energie a také pořizovací náklady zdrojů tepla, které ve vašem případě přicházejí v úvahu. Na základě takového porovnání se budete lépe rozhodovat.

Tabulku porovnání potřeb a cen paliv a energií můžete najít například na stránkách Energy Centre České Budějovice (www.eccb.cz).

Na základě dispozičního uspořádání místností i na základě Vašich finančních možností a preferencí Vám projektant navrhne potřební zdroj tepla a nejoptimálnější zdroj vytápění.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB

Dobrý den, děkuji Vám za dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice