Dobrý den,

budu stavět nízkoenergetickou dvoupatrovou dřevostavbu a řeším vytápění. Zatím plánuji primárně vytápět krbovou vložkou se vzduchovými rozvody do místností a zálohovat přímotopy ( dle názoru projektanta se prý téměř nesepnou ). Nevím zda nepoužít raději elektrokotel s vodními radiátory. Úspaora na instalaci přímotopů nemusí být to pravé, pokud protopím více za el.energii. Můžete mi poradit vhodnou kombinaci s krbovou vložkou?
Předem děkuji

Odpověď

každý zdroj tepla by měl výkonově odpovídat vypočtené tepelné ztrátě a potřebě tepla v dané místnosti. Krbové vložky bývají značně předimenzované a pro vytápění dnešních nízkoenergeických domů se téměř nehodí, protože jejich sálavá složka dodává příliš mnoho tepelné energie do místnosti, kde je krbová vložka nainstalována. Nepomáhá ani odvod tepla teplovodním, či teplovzdušným výměníkem. Proto Vám doporučuji postupovat profesionálně
a nechat si projektantem vytápění vypočítat dle platných norem tepelné ztráty objektu po jednotlivých místnostech. Na základě vypočtených tepelných ztrát je teprve možné navrhnout nejvhodnější zdroj tepla i otopná tělesa. Doporučuji Vám zvolit místo teplovzdušného způsobu dodávky tepla nízkoteplotní teplovodní otopnou soustavu (např. o teplotách otopné vody 55/45°C).

Nejnižší provozní náklady dosáhnete v případě, že budete jako palivo používat kusové dříví a jako zdroj tepla si pořídíte krbová kamna na dřevo s teplovodním výměníkem (ta nebudou tak předimezována jako krbová vložka) a akumulační nádrží, která Vám zlepší komfort obluhy a navíc uspoří palivo, protože budete moci krbová kamna provozovat při jejich optimálním výkonu a s jejich nejvyšší účinností.

Pokud budete chtít, můžete využít bezplatného energetického poradenství Energy Centre České Budějovice (ECČB). Stáčí si domluvit na telefonním čísle 387 312 580 termín Vaší osobní návštěvy abyste vše prodiskutovala s energetickým poradcem ECČB.

Lubomír klobušník
energetický poradce ECČB

Hezký den pane Rybanský,

Energy Centre České Budějovice