Dotaz:
Dobry den, rada bych vas pozadala o radu.....Koupila jsem starsi domek, nezatepleny,jednopodlazni, kde chybi topeni, obytna plocha zhruba 100m. Mam velmi omezene financni moznosti. Muzete mi poradit jak vyresit topeni, je zde pouze kachlovy sporak v kuchyni, obyvaci pokoj bude spojen, dale tam mam 1 místnost a koupelnu a chodbu. Na pude mam vrstvu sena.
Nevim, zda koupit kotel a udelat plynove topeni s radiatory nebo treba zvolit topeni elektricke, nejake topne telesa...
jsem nenarocna a hlavne nemam finance, tak premyslim, zda by treba topeni ve sporaku a nejake primotopy nevysly levneji.....dekuji moc za radu.

Odpověď

doporučuji Vám postupovat profesionálně a z tohoto důvodu si nechte nejprve poradit nezávislým energetickým poradcem, projektantem vytápění nebo stavebním projektantem, jak lze objekt zateplit a snížit jeho energetickou náročnost. Potom by měl projektant vytápění vypočítat dle platných norem tepelné ztráty objektu po jednotlivých místnostech.

Na základě vypočtených tepelných ztrát je teprve možné navrhnout nejvhodnější zdroj tepla i otopná tělesa. Toto svěřte rovněž projektantovi vytápění.

Nejnižší provozní náklady dosáhnete v případě, že budete jako palivo používat kusové dříví a jako zdroj tepla si pořídíte krbová kamna na dřevo s teplovodním výměníkem a akumulační nádrží, která Vám zlepší komfort obluhy a navíc uspoří palivo, protože budete moci krbová kamna provozovat při jejich optimálním výkonu a s jejich nejvyšší účinností.

Pokud budete chtít, můžete využít bezplatného energetického poradenství Energy Centre České Budějovice (ECČB). Stáčí si domluvit na telefonním čísle 387 312 580 termín Vaší osobní návštěvy abyste vše prodiskutovala s energetickým poradcem ECČB.

Lubomír Klobušník
energetický poradce ECČB

Hezký den paní Hofmanová,

Energy Centre České Budějovice