Dotaz: Dobrý den. Koupili jsme starší podsklepený domek se zděným komínem. Komín po dvou letech topení začal být cítit napřed jen dole teď už i nahoře v patře tam jen pokud přičichnete ke zdi komínu. Prosím o radu zda pomůže vyvložkovat komín nebo je jiná možnost.Ne ale bourat komín stojí uprostřed domku.Děkuji za radu.

Odpověď

Z Vašeho popisu lze usuzovat, že při provozu připojených topidel dochází ke kondenzaci spalin uvnitř komína. Na chladných vnitřních stěnách komína se sráží vodní pára ze spalin spolu se sloučeninami dehtu. Spaliny, podle druhu paliva, mohou obsahovat i sloučeniny síry (zejména při spalování uhlí), které spolu s vodní párou vytváření kyseliny, které zdivo komína narušují i mechanicky. Kondenzace spalin se projevuje nepříjemným zápachem a posléze hnědými skvrnami, prostupujícími zdivo. Tyto skvrny jsou neodstranitelné a zasažené cihly jsou dále nepoužitelné. Nepomůže ani nová omítka, která sice skvrny na určitý čas zakryje, ale ty se za určitou dobu opět projeví. K tomuto jevu dochází zejména při začátku topení , kdy je ještě zdivo komína studené.

Pokud je zdivo komína nasyceno uváděným kondenzátem, bude se jeho zápach projevovat dlouhodobě. Pro trvalé odstranění by bylo nutno komín zbourat a postavit nově ze speciálních tvárnic, které jsou k tomuto účelu vyráběny.

Pokud ještě není zdivo komína kondenzátem příliš nasyceno a pokud to dovolí stavební provedení komína, mohlo by tento jev odstranit vyvložkování, nejlépe nerezem. V případě, že komín má měnící se směr, pak vyvložkování ohebnou hliníkovou vložkou. Je nutno dbát na pečlivé provedení vložky, aby spaliny neproudily mimo. Dále je nutno počítat s tím, že bude docházet k hromadění kondenzátu ve spodní části komína, který bude nutno zachycovat a ekologicky šetrným způsobem likvidovat.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice