Mám takový problém: ve 2 patr. RD, kde jsem měl samotížné UT s 193 litin radiáory a neregulovatelným kotlem Dakon o výkonu 23KW, jsem si nechal namontovat nové ventily (ne na samotíž!) pro term.hlavice a tlakovou exp.nádobu ke kotli.Bohužel se mi 3x zvýšila spotřeba plynu (z cca 3qm na 10) a to původně při O stupních.Nyní se mi celý systém neustále zavzdušňuje a spotřeba plynu je,jak zmiňuji výše, trojnásobná.Oběhové čerpadlo, které bylo přidáno na trubku u vývodu z kotle,je ovládáno term. čidlem a spíná/vypíná při 40 st.Celková vytápěná plocha je 2x72m2. Nebyl a chyba přechodu ze samotíže nebo budu muset vyměnit za regulovatelný kotel?Děkuji za odpovědi

Odpověď

Zavzdušňování otopné soustavy je zřejmě zapříčiněno instalací oběhového čerpadla, které na straně sání přisává do soustavy vzduch nepatrnými netěsnostmi u radiátorů a armatur. Čerpadlo je nutno dimenzovat podle výpočtu na potřebnou výtlačnou výšku a potřebné dopravované množství. Potíže se zavzdušňováním by bylo možno řešit seřízením nebo výměnou čerpadla a instalací automatických odvzdušňovacích ventilů na nejvyšší body rozvodu, což bývají zpravidla konce otopných těles v nejvyšším podlaží.

Zvýšení spotřeby plynu je zřejmě ovlivněno nedokonalým způsobem regulace provozu kotle. Podle uvedeného popisu instalovaných regulačních prvků jsou termostatickými ventily regulovány tepelné spotřebiče, ale nikoliv kotel, jako tepelný zdroj. Po uvedení kotle do provozu a dosažení uváděné teploty 40° C na výstupu kotle je uvedeno termostatem do chodu oběhové čerpadlo, které je prakticky provozováno trvale. Po dosažení teploty nastavené na termostatických ventilech na jednotlivých radiátorech jsou tyto postupně uzavírány. Teplota topné vody se trvale zvyšuje a kotel je vypínán z provozu až provozním termostatem, který bývá nastaven na nejvyšší projektovanou teplotu topné vody. Pak dochází k postupnému poklesu teploty topné vody a při poklesu pod 40° C je čerpadlo vypnuto. Pak je kotel opět uveden do chodu a při dosažení teploty vyšší než 40° C se celý děj opět opakuje.
I přesto je trojnásobné zvýšení spotřeby plynu nelogické. Provoz oběhového čerpadla sice má vliv na účinnost kotle, ale nemůže znamenat trojnásobné zvýšení spotřeby. Trojnásobná spotřeba plynu znamená přibližně trojnásobné zvýšení množství vyráběného tepla, což by vedlo k neúměrnému přetápění místností.
Jako řešení je možno uvážit instalaci prostorové regulace provozu kotle v podobě prostorového termostatu, instalovaného v referenční místnosti a nastaveného na požadovanou vnitřní teplotu v místnosti. Takovýto způsob regulace je nejjednodušší, ale také nejméně dokonalý. Další možností je regulace ekvitermní, která řídí výkon kotle v závislosti na venkovní teplotě (modulace výkonu). Tímto způsobem regulace jsou vybaveny novější kotle.

Ing. Jaroslav Winkler, energetický poradce ECČB

Dobrý den pane Jiří a děkuji za Váš dotaz. Odpověď bych rozdělil na dvě části:

Energy Centre České Budějovice