Dobrý den. V novostavbě plánuji v přízemí podlahové topení a v patře radiátory. Plynový kotel v patře a v přízemí krb s výměníkem. Chtěl bych se zeptat na vhodnou regulaci prostorovým termostatem. Když ho dám do patra, tak se radiátory brzo nahřejí, kotel vypne, ale podlahovka se nestihne nahřát. A když ho umístím v přízemí, tak po vypnutí termostatu podlahovka bude dýl udržovat teplo, ale radiátory v patře vystydnou . Asi není možná varianta s dvěma termostaty, že by patra na sobě topily nezávisle z jednoho kotle? A ještě jestli je možno hlídat teplotu vody do podlahovky mechanicky, nebo jestli se to musí elektricky.
Děkuji Erbert

Odpověď

Pro regulaci kombinace podlahového topení a otopné soustavy s klasickými radiátory je nutno vycházet z toho, že oba systémy potřebují ke svojí činnosti rozdílnou teplotu otopné vody. Pro podlahové topení se používá oběhová voda o teplotě v rozmezí cca 35-40 °C. Klasické radiátory pak pracují obvykle s teplotou kolem 70-80 °C. Rozdílné teploty pro obě soustavy připojené na jeden tepelný zdroj se získávají směšováním výstupní teploty ze zdroje a vratné vody, řízené automatickou regulací.

Rozdílné vlastnosti obou soustav vyžadují dva okruhy vytápění se dvěma oběhovými čerpadly a s provozní regulací pro každý okruh. Tuto regulaci je možno provést nejjednodušším způsobem dvěma prostorovými termostaty umístěnými v referenčních místnostech, které budou reagovat na dosaženou vnitřní teplotu.
Způsob regulace vytápění by měl vyřešit projektant při návrhu otopné soustavy.

Ing. Jaroslav Winkler
Energetický poradce ECČB.

Dobrý den a děkuji za Váš dotaz a za zájem o naše energetické poradenství.

Energy Centre České Budějovice