Dobrý den,
vím, že potřebný výkon radiátorů se počítá jako objem místnosti krát koeficient, který volíme v závislosti na typu místnosti (podkroví, přízemí) a v závislosti na typu zdiva. Uvažujme ale úplně stejné místnosti, ve stejném domě a jediným rozdílem je typ vytápění. V 1. případě se topí dřevem a to vždy nárazově od 16:00 do 20:00 a to na plný výkon. V 2. případě se topí plynovým kotlem, který je řízen termostatem, tak aby udržoval v místnostech teplotu 20 °C. Podle mého názoru v 2. případě stačí méně výkonné radiátory, protože plného výkonu nepotřebujeme vůbec dosáhnout. Mě zajímá, jestli je tato moje představa správná a jestli ne, tak kde jsou chyby v mé argumentaci.

S pozdravem
Michal Muller

Odpověď

Vaše úvaha o způsobu dimenzování výkonu otopných těles je velice nepřesná. Podrobnější odpověď by byla značně rozsáhlá, takže uvádím pouze stručné údaje. Základem pro určení výkonu otopného tělesa je vždy tepelná ztráta místnosti stanovená projektantem při znalosti všech ovlivňujících činitelů, kterými jsou zejména plocha ohraničujících stěn včetně podlahy a stropu a jejich součinitel prostupu tepla ve W/m2.K, plocha oken a dveří a opět součinitele prostupu tepla, požadovaná vnitřní a výpočtová venkovní teplota a další. Výsledkem je tepelná ztráta místnosti ve W, podle které se určí výkon topného tělesa. Uvažuje se trvání tepelné ztráty 24h/den a minimální venkovní výpočtová teplota určená příslušnou normou pro příslušnou oblast republiky. Topné těleso tak pokrývá svým výkonem potřebu tepla místnosti při této minimální teplotě při 24 hodinách provozu.

Ve skutečnosti je trvání minimální teploty používané pro výpočet cca 10 dní do roka a po zbytek topného období jsou teploty vyšší. Po tuto dobu jsou tedy otopná tělesa předimenzovaná a nejsou využívána na plný výkon.

Nezanedbatelným ovlivňujícím činitelem je dále tepelná setrvačnost místnosti, resp. obvodových stěn, případně vnitřního vybavení. Při topení dřevem na plný výkon dosáhnete nejen vyšší teploty vnitřního vzduchu, ale část tepla se ukládá do stěn. Po skončení topení tyto stěny vracejí teplo zpět do místnosti při postupném poklesu vnitřní teploty. Při topení plynem a automatické regulaci vnitřní teploty na 20 °C je tato teplota udržována po 24 hod. denně a teplo naakumulované ve stěnách se nemá možnost projevit.

Pokud by byly instalovány radiátory jejichž výkon by který nedosahoval tepelné ztráty místnosti, postačily by pro vytápění po určitou část roku. Při poklesu venkovní teploty pod určitou hranici by ale byl jejich výkon nedostatečný a místnost by nebylo možno vytopit.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za Váš za zájem o naše poradenství a za Váš dotaz na způsob vytápění.

Energy Centre České Budějovice