Dotaz:
Vážení odborníci, prosíme Vás o radu.

Máme před stavbou RD s podkrovím o rozměrech cca 11x9 m a zvažujeme k plynovému topení používat ještě jeden zdroj tepla - krb s teplovodním výměníkem či kotel na dřevo nebo něco jiného, čímž bychom rádi vytápěli dům přes radiátory v jarních a podzimních měsících.

Mnoho lidí nás od krbu s teplovodním výměníkem zrazuje, že se nám investice nevrátí, pokud budeme v krbu topit jednou za týden či 14 dní, nehledě na to, že bychom chtěli mít krb v obýváku, kde z něj bude nepořádek. Rádi bychom se tedy zeptali, co myslíte, že by bylo lepší? Krb, kotel nebo úplně něco jiného, s ohledem na menší obslužnost, efektivitu a na co nejmenší roční náklady. Větší investice by nám nevadily, ale rádi bychom, aby se nám investice v budoucnu vrátila.
Co se týče dřeva, máme známé, kteří staví sruby, ty nám dřevo přislíbily, ale je mokré.

Děkujeme mockrát,
s pozdravem,
Alena

Odpověď

Při volbě vytápění pro RD je nutno uvážit výhody a nevýhody obou navrhovaných alternativ.
V obou případech se jedné o ústřední (etážové) vytápění z centrálního zdroje do radiátorů. Rozdíl je pouze v druhu tepelného zdroje ( kotel nebo krbová kamna s výměníkem) a v možnosti přípravy teplé vody.

Instalace plynového kotle by umožňovala pohodlné a rychlé zatápění a současné ohřívání vody. Obsluha není časově náročná.
Použití krbových kamen s topnou vložkou vyžaduje přípravu dřeva v letním období (dovoz, řezání, štípání), jeho skladování na vhodném místě a občasnou obsluhu . Ohřev vody je možno řešit el. boilerem.

Možná by byla i kombinace obou alternativ, tj. jako základní tepelný zdroj zvolit plynový kotel a krbová kamna, (připojená do topné soustavy), provozovat pouze pro vyvolání příjemné atmosféry a jako rezervní zdroj. Při nižším časovém využití nelze uvažovat s rychlou ekonomickou návratností investice do krbu s výměníkem.

Se srdečným pozdravem
Ing. Jaroslav Winkler
Energetický poradce ECČB.

Dobrý den paní Rakouská. Děkuji Vám za zájem o naše poradenství a za Váš dotaz, ke kterému uvádím:

Energy Centre České Budějovice