Dotaz: Dobry den, v mojem novem byte dokoncenem pred cca 5 mesici se vlhkost udrzuje na cca 65-70 %. Je to bezne ? Jak dlouho trva vysychani (bytovy dum je zatepleny, stropy z betonu, obvodovy plast 45cm porotherm) ? Dekuji za odpoved

Odpověď

Dům ve kterém máte byt je vystavěn klasickou zděnou technologií. Výstavba zahrnuje řadu mokrých procesů, kterými se do konstrukcí dostane poměrně hodně technologické vody.

Nejvíce je jí obsaženo v betonech a cementových potěrech, omítkách a betonových stropech. To je právě Váš případ. Záleží také na způsobu zdění - přesné cihelné tvarovky vyžadují méně zdící malty, je i menší spotřeba omítkových malt. Dodatečný vnější zateplovací systém v každém případě znamená velké omezení prostupu vodních par z interiéru, obzvláště v případě, jedná-li se o polystyrén. Dalším a patrně jedním z rozhodujících faktorů je osazení současných novostaveb domů velmi kvalitně utěsněnými okny. Takzvaná spárová průvzdušnost, která umožňuje infiltraci vzduchu, je u současně vyráběných oken prakticky nulová
Výrobci oken proto nabízejí již téměř standardně systém mikroventilace, který spočívá v možnosti volby více poloh ovládání okna. Kování je uzpůsobeno na neúplné dovření okna. Pokrokovější systémy se středovým těsněním a dekompresní komorou umožňují již výměnu čerstvého vzduchu s omezením tepelných ztrát schopností vlastní regulace výměny vzduchu tak, aby byly splněny normové hodnoty a hygienické limity.

Tento způsob větrání se však netýká novostavby. Zde je potřeba počítat s tím, že minimálně první zimu bude nutno opravdu velmi intenzivně větrat, ač je to na úkor výdajů za topení. Spotřeba tepla na vytápění může být až o polovinu vyšší, než která se ustálí po vyschnutí stavby. Často dochází k podcenění větrání, má to však za následek tvorbu plísní. Pokud se vyskytnou, majitel bytu se těžko dočká kompenzace od stavební firmy, neboť problémy se dávají do souvislosti s nevhodným následným užíváním stavby (nedostatečné větrání) a navíc bývá majitel na tuto skutečnost předem upozorněn.

K úplnému vyschnutí stavby dochází až po několika letech. Naměřené vlhkosti nad 65% nejsou výjimkou. Ke snížení na obvyklou hodnotu v rozmezí 40 až 50% při běžném větrání dle hygienických požadavků zpravidla dochází v průměru po dvou letech užívání.

Domy, při jejichž výstavbě převažují mokré procesy by měly mít skutečně čas na intenzivní vyvětrání a vyschnutím před předáním k užívání. Nešvarem současné výstavby je tlak na termíny a urychlené předání dokončené stavby, kdy pochopitelně dojde k uzavření bytů. Doporučit lze tedy jen to, než situaci sledovat vlhkoměrem, nechávat otevřená okna kdy to jen půjde a sledovat omítky v koutech a především stěny za nábytkem, kde není přístup vzduchu – vestavěné skříně, kuchyňské linky, postele apod.

Dobrý den pane Adamčíku, děkuji za Váš dotaz.