Dotaz: Dobrý den. Můžete mi prosím poradit s výběrem topení do celoročně obyvatelné chaty? Budu vytápět plochu 55 m2 na teplotu 21st. Při venkovní teplotě -12st. mi vyšly tepelné ztráty celého objektu na 7900 W. Chata je zateplená. Uvažuji o topení pouze dřevem a nevím, zda si mám pořídit krbová kamna s výměníkem cca 14l nebo litinový kotel (zplyňovací či normální) na dřevo. Vybranou vyriantu chci připojit na 4 radiátory. Jaká je životnost krbových kamen a kotlů? Jak často musím přikládat?
Děkuji Vám.
T.Perutka

Odpověď

Obě varianty vytápění chaty mají své výhody a nevýhody. Rozhodovat by se mělo podle skutečného využití chaty – zda v ní bude někdo trvale bydlet, nebo se bude jednat jen o celoroční rekreační využití.

Jako levnější varianta z hlediska pořizovacích nákladů a méně prostorově náročná se jeví použití krbových kamen s výměníkem, která lze umístit i v obytné místnosti. V případě tepelné ztráty 7,9 kW by měl stačit výměník o výkonu kolem 6 kW, který by postačil pro radiátorový rozvod. Nevýhodou ale bude, že chata, pokud má lehké obvodové dřevěné konstrukce, bude v důsledku malé schopnosti akumulace tepla rychle vychládat. To by znamenalo v chladných dnech neustále vytápět. Pro potřebu temperance v době nepřítomnosti by ale bylo možno osadit malý elektrokotel. Jeho provoz však vytápění prodraží, neboť cena elektrické energie bude ještě stoupat. Tato varianta by se osvědčila v případě celoročního rekreačního využívání, tedy občasné zimní návštěvy, kdy se bude topit dřevem a elektrokotel bude minimálně využíván. Určitou výhodou zde je, že elektrokotel by bylo možno dálkově spínat před příjezdem pro vytemperování chaty. V rozvodu ÚT by bylo nutno použít nemrznoucí směs a pak zbývá ještě vyřešit problém zamrzání rozvodu vody v chatě. Dále je potřeba propočítat výhodnost té které sazby elektřiny a ověřit velikost jističe chaty. Ten by nemusel být velký, neboť elektrokotel by nebyl provozován soudobě s ostatními spotřebami.

Varianta s kotlem na dřevo bude znamenat levnější provoz. Zde je ale nutno doplnit ke kotli akumulační nádrž, která uchová přebytek vyprodukovaného tepla. Tyto kotle se zpravidla vyrábějí ve výkonech od 18 kW, tedy několikanásobně převyšují tepelnou potřebu chaty a provozování kotle bez akumulace znamená nedokonalé spalování a nižší účinnost. Pro tuto kotelnu je rovněž nutno mít dostatek místa, nejlépe v suterénu objektu. Po natopení nádrže není tedy nutno po určitý čas zatápět. To znamená, že po několika přiloženích a úplném naakumulování nádrže bude tepelná pohoda zajištěna v závislosti na venkovní teplotě na jeden až tři dny, záleží samozřejmě na objemu akumulace. Jedná se však o variantu poměrně investičně náročnou a vyplatila by se patrně v případě celoročního bydlení v chatě, resp. je to řešení vhodné spíše pro rodinné domy. Pro nahřátí akumulační nádrže je možno využít solární panely, jako pojistku pak napojení na noční proud.

Ve Vašem případě bych se přiklonil k první variantě. Životnost kotlů a kamen se uvádí kolem 15 až 20 let, samozřejmě záleží na kvalitě výrobku. Osvědčují se litinové kotle a kamna. U ocelových kotlů, pokud nejsou správně provozovány dle předpisu výrobce pak bývá životnost výrazně zkrácena.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č .Budějovice

Dobrý den pane Perutka, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice