Dobrý den, mám dotaz ohledně vytápění rekreační chaty. Chata bude obývatelná jen vyjímečně v roce. Chata se bude vytápět zhruba z 5C. A jediným možným topením je elektřina. Napadlo mě el. podlahové vytápění, ale nevím zda postačí na vytopení chaty. Dále hledám vhodný způsob vytápění a to tak, abych si, než vyrazím na chatu, mohl dálkově zapnout na chatě topení a po 2 hodinách, aby byla v chatě požadovaná teplota. Prosím Vás tímto o radu. Děkuji Otradovský Martin

Odpověď

Pořízení elektrického podlahového vytápění je poměrně drahé a nemuselo by pro vytápění chaty stačit.

Chata bude mít bezpochyby nedostatečné tepelně izolační vlastnosti obvodových konstrukcí a tím i větší tepelnou potřebu. Při podlahovém vytápění by se jistě vložila do podlah dostatečná tloušťka tepelné izolace (mělo by to být alespoň 16 cm EPS nebo XPS), znamená to ale značný stavební zásah. Posoudit zda by podlahové stačilo by měl projektant topení na základě výpočtu tepelné ztráty chaty. Vyjít musí ze skutečného materiálového řešení, skladeb konstrukcí a obálkových ploch.

Možným zdrojem na chatě je jen elektřina, takže variantou je jednak osazení elektrických přímotopů, které lze dálkově spínat. Dražší variantou je použití peletového kotle, který má automatickou regulaci výkonu a provozu a lze je jej dálkově řídit. To znamená pořídit teplovodní rozvod, ale s nemrznoucí směsí a radiátorové topení (lze i teplovodní podlahové). Tím se rozhodně dosáhne vysokého komfortu pro užívání chaty v zimním období.

Další možností je tepelné čerpadlo (patrně vzduch voda) opět s teplovodním radiátorovým vytápěním. Z hlediska investice bych považoval za nejvýhodnější pořízení elektrických přímotopů pro zátop na chatě a v době přítomnosti topit krbovými kamny na dřevo nebo biomasu bez teplovodního rozvodu.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice