Dotaz: V RD s možností vytápění jen elektřinu máme velkou místnost (cca 80 m3)v zadní dispozici domu, kterou jsme nechali zrekonstruovat pro letní bydlení. Řeším teď otázku, jaký zdroj pro vytápění si mám koupit pro příležitostné využívání. Zda konektor, nebo olejový radiátor, event. co jiného, a s jakým výkonem. Při rekonstrukci elektrických rozvodů bylo na vytápění elektřinou pamatováno.
Zbytek domu je vytápěn přímotopy a krbovými kamny.
Děkuji za odpověď, Nováková

Odpověď

děkuji Vám za Váš dotaz, ke kterému uvádím:

Pro vytápění místnosti zrekonstruované na letní bydlení, u které bylo uvažováno s elektrickým vytápěním, na které jsou dimenzovány rozvody el. energie je možno vycházet z následujících předpokladů:
Nutnost vytápění při užívání uvedené místnosti v létě je nepravděpodobná. Pro přitápění je vhodné přímotopné těleso, ať už el.konvektor nebo olejový radiátor. Pro příležitostné využívání této místnosti v průběhu roku je nutno určit výkon topného tělesa (topných těles) podle tepelné ztráty místnosti,která není ve Vašem dotazu uvedena. Uváděný prostor 80 m3 je pro určení tepelné ztráty nedostačující. Tepelná ztráta závisí nejen na rozměrech obvodových stěn a použitém stavebním materiálu, počtu a velikosti oken ale také na tom, zda jsou vytápěny sousední místnosti a na dalších vlivech.

Pokud je místnost vybavena komínem, bylo by možno uvažovat i s instalací krbových kamen a vytápěním spalováním dřeva nebo dřevěných briket.

Velmi informativně lze tepelnou ztrátu místnosti odhadnout v rozmezí 2 až 3 kW.

S pozdravem Ing.Jaroslav Winkler, Energetický poradce ECČB

Dobrý den paní Nováková,

Energy Centre České Budějovice