Dotaz:
Dobrý den,
kolem nového rodiného domku jsem se rozhodl položit zámkovou dlažbu. Aby nebyl nikde schůdek rozhodl jsem se položit zámkovku nad úroveň lepenky (cca 15 cm nad). Těchto 15 cm obvodového zdiva jsem pro jistotu natřel tekutou izolací a zakryl jsem to miralonem. Myslíte si že jsem neudělal zásadní chybu? Nebudou mi vlhnout zdi (spád je v pořádku)? Po dešti je za miralonem vlhko (zřejmě vzlínáním). Mám obrázky na kterých je to celé zřejmé. Určitě by pomohlo, kdybych Vám je mohl poslat na nějaký e-mail.

Děkuji.
S pozdravem
Eliáš KHELIL

Odpověď

Provedení Vámi popisovaného detailu není správné. Zpravidla se úroveň venkovního terénu k podlaze v místnostech přízemí doporučuje níže alespoň o 15 až 30 cm. Záleží také na sklonu okolního terénu. V případě volby bezbariérového vstupu se vyrovnání výšky navrhuje pouze v prostoru vstupních dveří nebo venkovní terasy přístupné přímo z interiéru. Po celém obvodu domu je to neobvyklé, mohou k tomu vést ale například architektonické důvody.

Tím netvrdím, že tuto úpravu nelze provést. Nutným předpokladem je však správně navrhnout detail, aby při užívání stavby nedocházelo k problémům s vlhkostí.
Správně jste provedl hydroizolaci svislé části líce obvodové zdi pod terénem (dlažba). Účinnost a životnost této izolace bude závislá na dodržení technologického předpisu stěrkové hmoty a samozřejmě na tom, zda byl zvolen vhodný typ výrobku. Vložení pěnové izolace jako ochrana není vhodné. Předpokládám, že se jedná o pěnovou folii tl. cca 3 mm, která je určena jako podkladní vyrovnávací vrstva v interiérech pod podlahové desky. Detail soklu je velmi namáhán atmosférickou vlhkostí – zahánění deště, stékání po fasádě, zasněžení, odstřikování z dlažby na fasádu.

Jako ochrana izolace je vhodná nopová folie z PE (polyetylén) o výšce nopu 6 mm. Aby nedocházelo k zatékání za folii, je škvíra shora zakryta lemovací lištou tvaru „Z“ z tvrzeného plastu nebo hliníku. Lišta je založena pod omítkou, do drážky zdiva. Omítka soklu by měla být provedena vodovzdorná (hydrofobní úprava nebo speciální stěrkové omítky).

Dále je vhodné po obvodu domu položit do štěrkových podsypů pod dlažbou drenáž, která je spádovaná do kanalizace, aby byly odvedeny případné průsaky.
Z hlediska správného odizolování tepelného mostu v místě horní části betonového základu je nutno tento chránit tepelnou izolací. Vkládá se svisle do bednění základového pasu nebo je možno desky dodatečně přiložit na základ před zásypem zeminou nebo štěrkem. Používají se desky z extrudovaného polystyrénu (XPS) v tl. alespoň 6 cm. Příklady provedení najdete v knize vydavatelství Grada – „Tepelné mosty – detaily“, autoři Šubrt, Volf.

S pozdravem Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice