Dobrý den,
s přítelem se chystáme stavět dům. Dohodli jsme se (písemně), že stavba bude po dokončení zapsána do katastru nemovitostí na každého jednou polovinou. Stavební povolení je vystavené na nás oba. Chci se zeptat, když budou faktury o zaplacení stavby vystavené pouze na přítele, zda bude problém, aby katastr zapsal stavbu na nás oba, když to takhle budeme po katastru požadavat?


Dále se chci zeptat, jak je to se zřízením věcného břeme. Jedná se o pozemek, který má tři majitele, z nichž každý má ve vlastnictví ideální část pozemku. Stačí, když smlouvu o věcném břemeni podepíše pouze jeden majitel a bude se tak, břemeno vztahovat pouze k jeho podílu?


Děkuji moc za rychlou odpověď.

Odpověď

Dobrý den,


Příslušný katastr nemovitostí zapíše jako vlastníka nově evidované stavby do katastru nemovitostí vlastníka pozemku, na kterém je stavba postavena, pokud není listinou prokázáno, že vlastníkem stavby je jiná osoba (§ 5 odst. 6 zákona o katastru nemovitostí ČR), tudíž pokud nejste spoluvlastníky pozemku, budete muset prokázat listinnými důkazy, že vlastníky stavby jste Vy a Váš přítel. Relevance toho, komu se fakturuje, závisí na konkrétních okolnostech případu, a tudíž není možné Vám bez prostudování podkladů odpovědět. Doporučujeme Vám kontaktovat právníka.


Zřídit věcné břemeno, které by se vztahovalo pouze ke spoluvlastnickému podílu jednoho z vlastníků pozemku, nelze. Podle konkrétních okolností případu by mohli smlouvu podepsat i 2 spoluvlastníci, a to na základě § 139 odst. 2 občanského zákoníku.

Mgr. Ivana Sládková, advokátní kancelář