Dobrý den,koupil jsem byt ve kterém chci použit k vaření sporák se sklokeramickou deskou,v bytě není 380v,jak se dá tento sporák napojit na 220v,děkuji za vaši odpověd.

Odpověď

Připojení sporáku na síť je činnost vyžadující odbornou kvalifikaci, která opravňuje k práci na el. zařízení. Tím se rozumí složení zkoušek podle požadavku vyhlášky Českého úřadu bezpečnosti práce č. 50/1978 Sb. o odborné způsobilosti v elektrotechnice a to nejméně podle § 6. Složení zkoušky pak opravňuje k samostatné činnosti na zařízeních nízkého napětí. Předpokládám, že sporák je konstruován pro připojení jak na třífázové napětí, tak na jednofázové. Jeho připojení nebude pracovníkovi s uvedenou kvalifikací dělat žádné potíže. Před připojením je vhodné si ověřit, zda je elektrický rozvod v bytě na připojení sporáku konstruován a zda jistič zásuvkového okruhu je dostatečně dimenzován.

V případě, že by byl sporák konstruován pro připojení pouze na třífázovou síť, byla by nutná rekonstrukce el. rozvodů v domě. Pak je ovšem jednodušší zakoupit sporák, který je pro připojení na jednofázový rozvod konstruován.

V žádném případě nelze připojovat sporák vlastními silami, pokud nemáte potřebnou kvalifikaci podle uvedené vyhlášky.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB.

Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice