Dobrý den, chci stavět rodiný dům s pultovou střechou, který by se bližil k hodnotám pasivního domu a volím zdivo bloky Solbed 42cm u kterého uvádějí součinitel prostupu tepla U- 0,25W/m2K a zateplení 15cm polystyren nebo možná i 20cm, izolace střechy isover 40cm. Jetě jeden dotaz, jaké by jste volili trojsklo (plast,dřevo)? Děkuji za odpověd s pozdravem Gocal.

Odpověď

Okna jsou jednou z nejdůležitějších součástí pasivního domu.



Mají dvojí funkci. Jednak od nich očekáváme nadstandardní tepelnou izolaci, ale zároveň očekáváme i solidní tepelný zisk v zimním období na osluněných fasádách.

Nezáleží tedy pouze na druhu skla, ale i na kvalitě rámu, potažmo výrobku jako celku. Pro součinitel prostupu tepla Uw okna, který odpovídá pasivnímu standardu, je požadována hodnota menší než 0,8 (W/m2.K). To znamená i kvalitní rám, většinou řešený v kombinaci několika materiálů. Dřevěná okna jsou zpravidla v kombinaci dřevo-hliník s výplní z PU izolace, plastová okna mají zase vyplněné profily izolačními pěnami apod.

U pasivních domů se již téměř výlučně používají trojskla.
Kritéria zasklení pasivního domu jsou:
Ug ˂ 0,8 (W/m2.K) - většinou mají trojskla hodnotu blízko 0,6 (W/m2.K).
Ug -1,6 g ˂ 0 – zde jde o vyvážený poměr mezi izolační schopností trojskla a propustností slunečního záření.

Doporučuji tedy u nabízených a zvažovaných typů skel porovnat v technických parametrech kromě hodnoty Ug ještě propustnost slunečního záření (solární energie) g a rovněž prostup světla Lt.. Hodnota g ovlivňuje velikost slunečního zisku v zimním období a přispívá k lepší energetické bilanci domu, tedy úspoře. Prostup světla je důležitý z hlediska prosvětlení místností a některých skel typu Heat Mirror může být menší. Dále je potřeba se zajímat i o ekvivalentní tepelnou vodivost distančních rámečků a důležité mohou být i akustické vlastnosti – vzduchová neprůzvučnost Rw (dB).

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice