Dotaz: Dobrý den.Máme nový barák (dva roky),který má dva komíny.Jeden se používá a druhý je připraven na plyn .Vždy když prší,nebo při tání sněhu se u stropu ,kolem komína ,v místnosti kterou prochází ( ten který se zatim napoužívá)tak se vytvoří mokré fleky s plísní .
Pokrývač který střechu dělal zkontroloval zda kolem komína nezatéká.Nikde nic.Vše je suché,pouze cihli na komíně a malta vykazují vlhkost.Doměnka pokrývače je že vlhkost se natahuje do místnosti přez ty vlhké cihli. dotaz zní.Je možné zvenku na střeše přetřít cihli nějakým nátěrem,který by tvořil izolaci proti nepříuzní počací aby se vlhkost nedostávala komínem do baraku.Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Dvořák zdeněk

Odpověď

Příčina zatékání u komínu bývá nejčastěji v tom, že oplechování není provedeno v souladu s ČSN 73 3610 – Klempířské práce stavební.

Zejména se zanedbává provedení krycí lišty oplechování. Správné oplechování se skládá ze dvou dílů – vlastní lemovací lišta, která je v dolní části zahnutá do roviny střechy a tvarovaná dle typu střešní krytiny a horní krycí dilatační lišta, která je osazená v drážce zdiva nebo omítky komínu a překrývá mezeru, která vzniká při osazení spodního dílu. Ten je ke komínu pouze přisazen. Horní dilatační lišta je ukončena okapničkou, která přesahuje přes spodní díl. Osazení těchto obou dílů umožňuje volnou dilataci oplechování a utěsnění horního zahnutí dilatační lišty ve vyříznuté drážce zdiva má pak delší životnost.

Běžná klempířská praxe vypadá bohužel jinak. Osazuje se pouze spodní díl a mezera v osazení u stěny se vymaže silikonem. Ten vydrží tak dva roky, pak spoj netěsní. Pokud je lemovací díl osazen v drážce, vlivem pevného spojení bez možnosti dilatace dojde rovněž k dřívějšímu vydrolení omítky kolem plechu.
Sami klempíři přiznávají, že nesprávně se provádí až 90% případů. Výjimka bývá pouze tam, kde si to stavebník ohlídá. Podívejte se na normu.

Při zatečení dojde k provlhnutí zdi, voda se pak v případě, že se komín užíváním neohřívá v omítce drží. Ovšem při dnešním trendu snižování teploty a spalin a izolací komínové vložky je nutno více dbát na správné provedení oplechování.

Komín je tak jako tak vystaven daleko více povětrnosti, takže omítky jsou více namáhány vlhkostí a deštěm. Povrch lze opatřit omítkou s hydrofobními přísadami, případně lze povrch opatřit hydrofobními nátěry. Tyto materiály dodávají výrobci omítkových směsí a fasádních nátěrů. Hydrofobizace povrchu však má zase jen určitou životnost, je nutno počítat s nutnými obnovami nátěru.

Správné oplechování a hydrofobní opatření však výrazně prodlužuje cyklus údržby.

Dobrý den pane Dvořáku,
děkuji za Váš zajímavý ale nelehký dotaz.

Energy Centre České Budějovice