Dobrý den,



hledáme odbornou konzultaci kvůli letitému zatékání v panelovém domě (Praha, Řepy): na jednom místě, bez ohledu na počasí, se čas od času objevuje velká skvrna. U sousedů nad námi problém není, příslušná správa revidovala přilehlý dešťosvod a dál už nemá řešení. Budeme velice vděčni za pomoc-odkazy. Děkujeme. Fišerovi (732 917 244)


Fotky


Odpověď

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Odpověď na dotaz je obtížná. Kdyby se jednalo o byt pod střechou, lze přisoudit problém nějaké netěsnosti v hydroizolační vrstvě a následnému pohybu vody po spádu ve vrstvách střešního pláště. Setkal jsem se s takovými případy výskytu fleků na stropě posledního podlaží a to i po celkové rekonstrukci asfaltového pásu na ploché střeše a to zcela nečekaně jen po některých deštích a podobně. Obtížně se hledá místo poruchy, projevuje se protečením o několik metrů dále, stéká třeba po EPS deskách apod.

Pokud je dům zateplen, může teoreticky nastat situace, kdy při některých deštích v důsledku netěsností na atice zateče za zateplovací systém. Pak se může voda projevit leckde. Anebo je to otázka netěsnosti výplní spár panelů u dosud nezateplených domů.

Správa domů je bezpochyby schopná zrevidovat svislé dešťové svody. Pokud by tekly, očekával bych, že to bude prvně vidět na fasádě.

Kontakty ve Vaší oblasti bohužel nemám, ale zkuste se dopátrat nějaké stavební technické poradny. Napadá mně ateliér DEK, případně nějaká kancelář specializovaná na sanace staveb. Praktické zkušenosti mohou mít i lidé provádějící stavební dozor.

S pozdravem

Ing. Jiří Veselý
 

Energy Centre České Budějovice