Dotaz: Dobrý den, rád bych se zeptal na Váą názor ohledně vnějąího zateplení budovy. Jsme 4 spoluvlastníci budovy a nemůľeme se shodnout na typu vnějąího zateplení. Někteří navrhují kontaktní zateplovací systém ( polystyren ), jiný tvrdí, ľe dům úplně přestane dýchat a postupně se tímto zateplením znehodnotí a navrhují pouze tepelně izolační omítku na vnějąí stranu. Dům je cca 35 let starý kombinovaný z cihel a panelů. Prosím tedy o radu jak a čím zateplit tento 4- bytový dům. Děkuji

Odpověď

Dům je postaven v 70. letech a tudíž je nesporné, že z hlediska tepelně izolačních vlastností obvodových konstrukcí, tedy nejen stěn, nevyhoví současným předpisům a normám. Ale hlavně náklady na jeho vytápění jsou vysoké a budou se jistě ještě zvyšovat. Proto je nutno kvalitně zateplit.

Stávající zdivo je kombinované s panely. Pro návrh jeho zateplení je nutno vyjít jednak z vlastností stávajících materiálů. Nyní již bude patrně obtížné přesné technické parametry zjistit (součinitel tepelné vodivosti a součinitel difúze). Požadavky na zateplení a vlastnosti obvodových konstrukcí stanovuje současná platná norma ČSN 73 0540-2. Hodnotí jednak tepelně izolační vlastnosti, ale také jsou zde požadavky na kondenzaci na vnitřním povrchu a rovněž uvnitř zateplené konstrukce. Pokud by se na zateplení dělal projekt, jeho součástí musí být toto posouzení. Jeho objektivita však bude ovlivněna vstupními údaji stávajících konstrukcí.
Pokud se nyní omezíme na tepelně izolační vlastnosti, norma rozlišuje dvě hodnoty - a to požadovanou a doporučenou. Jsou charakterizovány součinitelem prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K), který vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby v případě dodatečného zateplení byla již naplněna hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K).

Součinitel prostupu tepla U dnešní stěny neznáme, ale vzhledem k době výstavby bude odpovídat tehdejší normě a bude velmi nepříznivý. Zpravidla u obdobných domů je potřeba počítat s tloušťkou zateplení minimálně 10 cm polystyrénu nebo minerální vaty, ale aby se dosáhlo doporučené hodnoty dle normy, byla by nutná tloušťka tepelné izolace alespoň 14 a více cm.
Pokud jde o použití vnější tepelně izolační omítky – ta se zpravidla provádí v tl. 3 cm a má přibližně součinitel tepelné vodivosti λ 0,15 (W/m.K). Materiály nejčastěji používané na vnější kontaktní zateplovaní systémy (polystyrén nebo minerální vata) mají součinitel tepelné vodivosti λ v rozmezí 0,045 – 0,038 (W/m.K). Z toho plyne, že 3 cm tepelně izolační omítky nahradí ani ne 1 cm této izolace. Pro zateplení vašeho domu je tepelně izolační omítka nevyužitelná a ke zhodnocení Vašeho domu nepovede.

Pokud jde o difúzní vlastnosti skladby. Polystyrénem se objet difúzně hodně uzavře, to je pravda, ale otázkou je, do jaké míry je uzavřen již nyní, jakou propustnost pro vodní páry mají současné panely, nebo cementové omítky. I po zateplení je nutno dodržovat hygienické limity pro větrání a výměnu vzduchu. Tepelná izolace na bázi kamenné nebo minerální vlny má několikanásobně vyšší difúzní prostupnost než polystyrén, je tedy v tomto směru šetrnější, další výhodou je nehořlavost. Nevýhody spočívají v ceně a v tom, že za určitých teplotních a vlhkostních podmínek nelze zcela vyloučit kondenzaci v izolantu. Jelikož vaty jsou oproti polystyrénům nasákavější, dochází pak k dočasnému snížení tepelně izolačních vlastností (za sucha jsou tepelné vodivosti obou materiálů prakticky stejné). Rozhodnutí, ke kterému materiálu se přiklonit, je ještě ovlivněno vlhkostí stávajícího zdiva. Ta by měla být pod 7,5%, nejlépe po d 5%. Pak se již lepené systémy nedoporučují a vhodné použít větraný fasádní systém, kdy se jako izolace používá propustná kamenná vlna, pak je odvětrávaná vzduchová mezera a vnější líc tvoří samostatný fasádní obklad na roštu. Tato varianta je z hlediska prostupu vodní páry a kondenzace velmi bezpečná.

S pozdravem
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č .Budějovice

Dobrý den pane Wepper,
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice