Dobry den, mal by som jednu otazku
Mam starsi dom a jedna strana obvodoveho muru
Je urobena z ytongu/300/
Uvazujem nad zateplenim a ponukaju sa mi dve varianty
1.kontaktne zateplenie
2 rozmyslam ci nebude lepsie k stene primurovat dalsi rad z ytongu
/viem si urobit svojpomocne/ a obhodit omietkou,
Tepelny odpor by mal byt dostacujuci
Problem je v tom ze by som musel rozsirit zaklady a neviem ci by to nesadalo??!!??
Ako by sa tie steny vedla seba chovali
Aky je vas nazor???

Dakujem
daniz

Odpověď

Zdivo z pórobetonových tvárnic Ytong při tloušťce 300 mm, pokud se jedná o materiál s označením P2-400 určený pro obvodové stěny, má dle údajů výrobce součinitel prostupu tepla U na hodnotě kolem 0,35 (W/m2.K).

U starších výrobků může být hodnota tepelné izolace i o něco menší. Z hlediska současných požadavků na tepelné izolace to není mnoho a záměr dodatečného zateplení lze jistě schválit.
Varianta s přizděním tvárnic se mi nezdá příliš vhodná. Jednak nebude až tak levná a ani z technických hledisek se nejeví bez rizik. Pokud by se přizdívka prováděla z vnější strany, bylo by nutno provést rozšíření stávajících základů. To je pracná a nákladná záležitost. Nový základ by musel být proveden na úroveň současného, do nezámrzné hloubky. Rizika rozdílného sedání jsou, dále by bylo potřeba velmi dobře zvážit hydrogeologické vlastnosti podloží, řešit případné odvodnění atd. Jedinou výhodou by zde bylo, že nový základ by bylo možno provést s vložením tepelné izolace pod terén. To by vedlo k odstranění tepelného mostu v soklu. Předpokládám, že nyní zde tato izolace není. Z hlediska zvýšení tepelně izolačních vlastností by tloušťka přizdívky z pórobetonu musela být poměrně veliká, alespoň 15 cm. Pak by se dosáhlo hodnoty součinitele prostupu tepla U až 0,25 (W/m2.K), což je již doporučení dle současných norem. Aby se dosáhlo skutečně výrazného zlepšení, pokud by se přistoupilo k této drahé variantě, bylo by již vhodnější provést trojitou konstrukci – tedy přidat izolaci z minerální vlny (například 10 a více cm) a pak přizdít (například 10 cm Ytong). U by se pak dostal na hodnotu kolem 0,17 (W/m2.K) a lepší.

Pokud jde o přizdění zevnitř, je to varianta, kterou lze provést bez rozšiřování základů. V případě přizdění 15 cm Ytong by se hodnota součinitele U zlepšila cca na výše uvedenou hodnotu 0,25, nebyly by ale odstraněny tepelné mosty jako při zateplení zvenčí. Tím by se efekt zateplení nemusel tolik projevit a hlavně by přetrvalo riziko tepelných mostů a s tím spojených hrozeb plísní. Tato úprava rovněž výrazně zmenší užitnou plochu místností, což je nevýhodné.

V případě použití vnějšího kontaktního zateplovacího systému (VKZS) o tloušťce přidané tepelné izolace například 14 cm EPS nebo minerální vaty by se dosáhlo součinitele prostupu tepla celé skladby rovněž cca 0,17 (W/m2.K). Pokud jde o cenu, myslím že i při dodávce od firmy bude nižší, než řešit nové základy apod. I tento systém lze dle mého názoru provést alespoň zčásti svépomocně. Nemám k dispozici požadavky dle slovenské legislativy, předpokládám, že budou obdobné jako v ČR. Pokud jde požadavky české normy - požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro obvodovou stěnu těžkou je 0,38 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K). Varianta VKZS to bezpečně splní. Navíc budou bezpečně ošetřeny tepelné mosty a pokud se jedná o detail soklu – i zde lze izolaci dle možnosti protáhnout až pod terén. Používají se zde extrudované polystyrény a speciální povrchové úpravy pro soklovou část.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.