Opět zateplení cihlového domu 1956 včetně kompletní výměny oken

Dobrý den,
Naše bytové družstvo uvažuje o komplexní renovaci domu.Dům byl realizován v r.1956 z cihlového zdiva (tl.45 až 50 cm),je podsklepený s 2 vchody a třemi nadzemními podlažími (tedy 2 x 6 bytů),vždy 3 dvojpokojové a 3 třípokojové byty ve vchodě.Střecha je valbová s hliníkovou krytinou.Zdivo není zvlhlé,nicméně rovněž součástí rekonstrukce bude výměna odvodnění,zdevastovaných okapových chodníků,současně nové izolace spodní části zdiva a dešťových svodů-střecha je v pořádku.
Uvažujeme a máme zpracovanou dokumentaci pro zateplení obvodových zdí \"dýchajícím\" způsobem o min.tl.10 cm,výměnu oken za kvalitní plastová min.5 komorová s mikroventilací.Součástí je rovněž zateplení půdy a stropu sklepu.Ale.....otopné soustavy v bytech nejsou příliš ideální (z 12 bytů 3 byty pouze etážové topení s plynovým kotlem a regulací v koupelně).
Ostatní byty mají pouze 2 plynová topidla GAMAT ,což už i nejen u 3 pokojového bytu způsobuje nerovnoměrné a nehospodárné topení.Jako obvykle jsou zde 2 názory - ten první úspory energie a vypočítáná předpokládaná návratnost investic cca 12 let ,druhý názor je zásadně proti zateplování obvodových zdí dané tloušťky s obavou :
- srážení vlhkosti a vznik plísní v bytech,
- související onemocnění osob v bytech,
- tepelná \"nepohoda\" v létě resp.zima s nutností přitápění.



Děkujeme za názor k uvedené problematice a příp.zda právě nerovnoměrné topení GAMATY může rozhodující měrou případně přispívat o uvedeným obavám.

Odpověď

Děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím:

Zateplení Vašeho domu spolu s výměnou oken, zateplením půdy a stropů sklepa přinese v každém případě snížení spotřeby tepla a tím i nákladů a to nezávisle na způsobu vytápění. Snížení se tedy bude týkat jak bytů s etážovým topením, tak bytů s lokálními topidly.
Pokud bude dodatečná tepelná izolace (předpokládám že z venkovní strany domu) provedena „dýchajícím způsobem“, není nutno se obávat srážení vlhkosti na stěnách, protože tyto budou mít oproti současnému stavu vyšší povrchovou teplotu.

Námitku, že bude v létě nutno přitápět považuji za neopodstatněnou.
Výhodnost dodatečné tepelné izolace je možno zjistit dotazem a návštěvou v některém z blízkých domů, kde již byla tepelná izolace provedena v minulém období.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den pane Studničko.

Energy Centre České Budějovice