Dotaz: prosím o radu. Severní stranu, jinak roubené chalupy, o tl. 45 cm (vnitřni zdivo - pálená cihla, vnější cementová cihla) bych ráda zateplila tak, aby nebyl narušen celkový styl chalupy. Navazující hospodářská část (zděná) má vápenocementovou omítku. Zdivo je suché. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď

Volba technologie dodatečného zateplení obvodového zdiva chalupy by měla zohledňovat skutečnou vlhkost zdiva, požadavek na vnější vzhled, ale samozřejmě i technické a stavebně fyzikální požadavky.

Uvádíte, že zdivo je suché, kombinované z plných cihel s betonovými ve vnějším líci. Předpokládám, že zateplení bude provedeno ze strany exteriéru. Vnitřní zateplení se z hlediska rizik kondenzace a vlivu ztráty akumulace stěny nedoporučuje.

Stávající obvodové zdivo nemá z pohledu současných požadavků na úspory tepla při vytápění požadované vlastnosti. Ty stanovuje současná platná norma ČSN 73 0540-2. Norma rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby v případě dodatečného zateplení byla již naplněna hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K).
Z tohoto pohledu je minimální tloušťka dodatečného zateplení 10 cm a doporučená 14 cm při uvažování tepelného izolantu o součiniteli tepelné vodivosti λ 0,045 W/m.K.

Jak řešit otázku vzhledu omítky – Váš požadavek je patrně na nerovnou hrubě omítanou plochu. Pokud by byl použit klasický lepený kontaktní zateplovaní systém, bude dosaženo maximálně vzhledu hrubé (ale umělé) struktury vrchní omítky, která na rovné ploše desek požadovaný vzhled chalupy mít nebude. Nicméně je to systém certifikovaný a lze zde uplatňovat i očekávat nějaké záruky.
Další variantou je použít obložení izolantu (používá se polystyrén) stavební heraklitovou deskou v tl. od 2 cm a na ní provést klasickou hrubou vápenocementovou omítku na rabicové pletivo. Desky by byly kotveny do dřevěného roštu přisazeného k fasádě. Jedná se o klasickou technologii bez záruky, často se zde vyskytují následné poruchy (omítka praská na spojích desek, praskliny se objevují v napojení u nároží apod. Záleží velmi na pečlivosti provedení, řešení detailů a vyztužení spojů. Je to však nejschůdnější a ekonomická cesta.

Jinou možností je provedení dvojité zděné konstrukce, to je přisazení izolace v požadované tloušťce (např. 12 až 14 cm) ke stěně a provedení ještě vnější přizdívky z cihel v tl. cca 12 cm, která je kotvena do stávajícího zdiva. Je to řešení již dražší a stavebně obtížnější – přizdívku je potřeba náležitě založit (zdivo se rozšiřuje min. o 25 cm) , dále vyřešit přesahy střechy, provázání v návaznosti na okolní zdi apod.
Důležitou věcí je otázka vlhkosti stávajícího zdiva. Ač je zdivo na pohled suché, bylo by vhodné nechat vlhkost a salinitu zdiva změřit z odebraných vzorků. Rovněž je nutno vyřešit, co s tepelným mostem v místě soklu. To by měl posoudit odborník na zateplovaní systémy prohlídkou na místě.

Dobrý den paní Novotná, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice