Dotaz: Zateplení strupů. Chtěl jsem poprsit o několik rad při rekonstrukci domu:
1. v přízemí je omítnutý rákos na prknech,dutina mezi trámy a navrchu prkenná podlaha.Dutina vysypána jehličím.Pokud budu montovat sádrokartonový podhled a chci tam necht ten původní rák. strop mám do dutiny mezi sádrokarton a původní strop dát nějakou izolaci ??
2. Nad přízemím je patro, kde jsou stropy obložené palubkami na prkna,pak dutina a nahoře nad tím prkenný záklop. Je nad tím neobývaná půda. Můžu položit mezi trámy izolaci a pak zase prkna zaklopit zpět ? Dává se tam nějaká parotěsná folie(pod tu izolaci ?)
3. Koupelnu v domě mám řešenou jako přístavbu k domu. Je tam zase rák. strop. a nad ním malá půda se šikmou střechou. Budu tam dávat také sádrokarton. Kam se dává ta izolace na tu půdu nedo mezi sádroš a původní strop ?

Pokud je můj dotaz příliš dlouhý nebo nesrozumitelný, není nějaké tel. číslo,kde mi poradíte ??
Děkuji a na odpověď se těší
Beran.

Odpověď

Vaše dotazy se týkají především zateplení stropu pod nevytápěnou půdou nebo podkrovním prostorem bez využití a nebo stropu mezi byty. Na půdě je nejlepším způsobem provést tepelnou izolaci prostým položením tepelně izolační vrstvy na podlahu půdy.

Podmínkou je, aby tepelná izolace byla dobře paropropustná a skladbu stropu shora difúzně neuzavřela. Proto není vhodný například polystyrén v deskách. Vhodné jsou rohože nebo desky z minerální vaty nebo i kamenné vlny (např. Rockwool), které mají i dobré požární vlastnosti.
Stanovení tloušťky izolace závisí na skladbě a materiálu stávajícího stropu.
Současná platná norma ČSN 73 0540-2 stanovuje dvě hodnoty tepelné izolace - požadovanou a doporučenou. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro konstrukci stropu 0,30 a doporučená 0,20 (W/m2.K).
Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby byly naplněny hodnoty doporučené. Potřebnou tloušťku dodatečné izolace o součiniteli tepelné vodivosti λ kolem 0,044 W / m.K lze stanovit na 20 až 24 cm.

K jednotlivým dotazům: Pokud se jedná o strop mezi současně vytápěnými místnostmi (přízemí), není nutno pokládat nad podhled větší tloušťku tepelné izolace. Tato konstrukce má splňovat i požadavky akustické a pro ně postačí cca 4 cm izolace z minerální vlny. Bude-li sousední prostor nevytápěný, nebo vytápěný v jiném časovém režimu, doporučuji vložení tepelné izolace nad podhled v tl.cca 10 až 12 cm.
U stropu pod nevytápěnou půdou je situace jiná. Zde se doporučuje zateplení z minerální vlny volně položené na podlahu půdy v tl.výše zmíněných min. 20 cm. Pokud jde o vložení izolace mezi trámy – zde je možné dutinu vyplnit například foukanou izolací z buničiny (Climatizer). Vložení parozábrany je u stávajícího stropu poněkud problematické. Bylo by nutno skutečně demontovat horní záklop (což u foukané izolace není nutné) a následně parotěsnou folii položit přes trámy. Výsledný efekt takto položené parozábrany nepovažuji za dobrý. Navíc je prokázáno, že v trámových dřevěných stropech může docházet ke kondenzaci na zhlavích dřevěných trámů u obvodových stěn. Přikláním se tedy k řešení paropropustné izolace shora – např. 20 a více cm izolace z kamenná vlny.
To samé platí i pro strop nad koupelnou. Zde je potřeba vzít do úvahy to, že užívání koupelny znamená daleko větší produkci vodní páry. Bude-li v koupelně osazován nový sádrokartonový podhled, doporučuji nad sádrokarton vložit parozábranu ze vzduchotěsné folie. Pokud je parozábrana kvalitně provedená, lze vložit tepelnou izolaci i nad podhled. Vhodnějším řešením však bude zateplit opět strop shora na půdě.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Berane,
děkuji za Váš zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice