Dotaz: Dobrý den, jako obvodové zdivo pro nový RD zamýšlím použít cihly HELUZ 38 STi. Vím, že dle technické specifikace udává součinitel prostupu tepla 0,25, ale zvažuji ještě zateplení. Jaký materiál a jakou tloušťku bych měl použít, abych se vyhnul nechtěné kondenzaci vlhkosti ve zdivu? Změnu specifikace cihel vzhledem k vypracované projektové dokumentaci řešit nechci. Děkuji za odpověď

Odpověď

Provedení obvodové zdi tak, aby splňovala současné normové požadavky z hlediska tepelné izolace je možné i bez dodatečného zateplení. Odpovídá tomu i specifikace technických vlastností zdiva Heluz 38 STI od výrobce.

Hodnota součinitele prostupu tepla U 0,25 (W/m2.K) splňuje totiž nejen požadavek současné platné normy ČSN 73 0540-2 ale s rezervou i doporučení. Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro obvodovou stěnu těžkou je 0,38 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K). Pro dosažení dobrých izolačních vlastností jednovrstvého zdiva z cihlových bloků záleží nejen na konkrétním typu cihlové tvarovky a tloušťce zdiva, ale i na druhu zdící malty a omítkové malty, kterou použijete. Významnou roli hraje především tepelně izolační zdící malta a dodržení technologického předpisu výstavby a především řešení detailů. Tepelné mosty však vždy, pokud by byly výpočtově posouzeny a jejich vliv započítán do celkové energetické bilance, výsledek o něco zhorší.

Při použití tohoto typu zdiva se již další zateplení nedoporučuje, jedná se o zdivo určené pro jednovrstvé zdění. Výhodou konstrukce jsou kromě vysoké tepelné izolace i optimální difúzní vlastnosti – jednovrstvé zdivo dobře odvádí vlhkost. V případě zateplení tohoto zdiva tepelnou izolací ať již na bázi polystyrénu nebo minerální vaty se tepelně vlhkostní chování výrazně mění. Dochází zde k jinému rozložení průběhu teplot uvnitř zdiva a zároveň vznikají podmínky pro nežádoucí kondenzaci uvnitř konstrukce. Riziko kondenzace na rozhraní nosného zdiva a vnitřního líce izolantu se zvyšuje při použití již dobře tepelně izolující cihly s kombinací izolantu o menší tloušťce. Proto v případě zateplení je nutno navrhovat větší tloušťku izolantu, obvykle 12 a více cm, raději počítat s více paropropustnou minerální nebo kamennou vlnou a v každém případě požádat technického zástupce dodavatele vnějšího kontaktního zateplovacího systému (VKZS) o kontrolní výpočet kondenzace v konstrukci. To zpravidla provádí bezplatně v rámci technické a cenové nabídky.

Se zateplením se pak dosahuje lepších hodnot tepelné izolace při celkové menší tloušťce konstrukce a zároveň je tu výhoda lepšího ošetření tepelných mostů. Fasádní zateplení VKZS umožní dobré řešení zpravidla všech obvyklých tepelných mostů – okenní překlady, okenní ostění, věnce v uložení stropů a pozednic. Vždy je potřeba věnovat zvýšenou pozornost řešení základu a soklu, kde při špatném provedení bývá tepelná ztráta lineárním tepelným mostem velká.
V každém případě obvyklým řešením při volbě zdiva se zateplením je z ekonomických důvodů co nejtenčí nosná zeď – zpravidla o tl. 25 až 30 cm a přidává se na tepelné izolaci (16 a více cm). Výhodnější je to i z hlediska akumulace tepla v hmotnější stěně.
Pro dosažení dobrých energetických vlastností domu jako celku nezávisí jen na obvodových stěnách. Je nutno splnit doporučené (tedy ty přísnější) hodnoty tepelné izolace i u ostatních konstrukcí tak, jak doporučuje norma. To znamená do podkroví nebo střechy vložit alespoň 26 až 30 cm tepelné izolace, do podlah kolem 12 cm, v případě podlahového topení i více, použít okna s U pod 1,1 W/m2.K, odizolovat nevytápěné místnosti uvnitř domu, správně orientovat dům ke světovým stranám apod.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Burgu, děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice