Dotaz: Zateplení severní stěny
Dobrý den,zdědila jsem starší rodinný domek a prosila bych o radu, jak zateplit 60 cm zeď v domku. Jedná se o vnitřní zateplení, vím, že je to nevýhodné, ale z finančních důvodů si nemohu dovolit venkovní zateplení. Zeď je postavena ze smíšeného zdiva, venkovní zeď je kamenná a z vnitřní strany je přizděna plná cihla (15). Stěna je neustále chladná.
1) Nepomohlo by opět přizdít cihlu POROTHERM (11,5-17 cm)?
2) Nebo nechat mezeru mezi starou a novou zdí a vytvořit vzduchovou mezeru?
3) Nebo vložit tepelnou izolaci mezi starou a novou přizdívku a případně jakou ?
Děkuji za odpověď!
Suchánková

Odpověď

Obvodová zeď z kamene a vnitřní přizdívkou z plné cihly má velmi malé izolační schopnosti a bezpochyby nesplňuje požadavek, natož doporučení současné platné normy ČSN 73 0540-2 ve znění pozdějších dodatků z hlediska tepelných vlastností.

Zateplení z venkovní strany je samozřejmě po stránce technické správným řešením a v budoucnosti by se s ním jistě mělo uvažovat. Rovněž v případě vnějšího zateplení lze volit již takovou dostatečnou tloušťku tepelné izolace, která zajistí splnění doporučených normových hodnot. Navíc bude vnější zateplení tvořit souvislou „obálku“, takže bude zajištěn i vliv tepelných mostů u podlahy a stropu. Tloušťka tohoto zateplení, například na bázi minerální vlny, případně polystyrénu by měla být alespoň 12 až 14 cm.

Pokud jde o vnitřní zateplení, je nutno si uvědomit, že jde pouze o provizorní řešení současného problému chladných stěn. Vnitřním zateplením se sice tepelná izolace stěny o něco zlepší, stoupne i povrchová teplota plochy stěn, ale určitě se nepodaří dosáhnout výrazně větší hodnoty tepelné izolace. Zůstane patrný i vliv tepelných mostů, který se může projevit chladem v místě tepelných mostů, do jisté míry se zvyšuje riziko kondenzace vodní páry na těchto chladných místech – rohy a kouty místností. Dále se tím zbavujete příznivého vlivu akumulace tepla v hmotné konstrukci z cihel a kamene – ta bude z vnější strany více promrzat. Při zateplení zevnitř je tak nejzávažnějším rizikem pravděpodobnost kondenzace vodní páry prostupující z interiéru uvnitř zděné konstrukce, což při zateplení zdi z vnější strany nehrozí. Kondenzace v konstrukci snižuje životnost materiálů stěny.

Než provedení další vnitřní přizdívky z nějakých vylehčených cihelných tvarovek, nebo vytváření vzduchové dutiny bych spíše doporučil vnitřní obklad stěn například z desek Lignopor při tloušťce polystyrénu 5 až 7 cm. Desky Lignopor jsou kombinované dvouvrstvé desky, kde polystyrén je z jedné strany opatřen dřevocementovou deskou (Heraklit). Polystyrén zde působí trochu jako parozábrana. Desky jsou kotveny vruty do hmoždinek. Na heraklitový povrch desek pak použít rozhodně čistě vápennou omítku na rabicové pletivo a štuk rovněž vápenný. Výmalbu vápnem doplnit přísadou proti plísním. Součinitel prostupu tepla takto zateplené zdi se pak bude pohybovat kolem 0,5 W/m2.K, tedy bude horší než požadavek normy, který je 0,38 W/m2.K (zde platí čím menší, tím lepší). Dosahovat však normových hodnot zvyšováním tloušťky vnitřních izolací nepovažuji za účelné. U takto zateplených místností dochází často i k nárůstu vlhkosti vzduchu, což se opět může někde nepříznivě projevit. Proto doporučuji ještě porovnat investiční náklad obou variant.

Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB.

Dobrý den paní Suchánková.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice