Dobrý den,
mám asi 90 let starou chalupu a chtěl bych ji zateplit. Přízemí je z kamene asi 65cm široké zdi, stropy a podkroví jsou už nové (keramické vložky miako a zdivo porotherm 44). Okna jsou nová plastová. Podlahy jsou odizolované - zdivo ne. Zespod pod nimi je drenáž a zvenka kolem domu také drenáž (chalupa je ve svahu). Potřeboval bych poradit jakým materialem zateplit spodní kamennou část a čím tu horní. Hlavní problém ale vidím v tom že to horní patro se muselo oproti tomu spodnímu trochu posunout (někde přesahuje horní patro cca o několik cm-max10cm a někde zase přesahuje spodní). Prosím o radu jak nejlépe celou chalupu zateplit(zda je to vůbec třeba) Jestli třeba ubrat izolant v nějakých místech v dolním patře nebo v horním a nebo zda raději přiznat tu křivost aby byla na zdivu všude stejná šířka izolace a mezi patry udělat třeba nějakou římsičku. Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď

Před zateplením kamenné zdi je potřeba posoudit její vlhkost a salinitu.

To by Vám měl provést v rámci nabídky a technické specifikace dodávky výrobce zateplovacího systému. Obraťte se tedy s tímto požadavkem na technické zástupce firem – Baumit, Weber, Schwenk, Caparol, Schomburg a jiné. Při vlhkosti zvýšené (nad 5%) již nelze používat kontaktní lepené systémy a zvýšená vlhkost zdiva zde určitě bude.

Variantou je použití systému se sanačním účinkem s děrovaným polystyrénem Baumit Open S. Zde je akceptovatelná vlhkost do cca 7%. Výrobce stanovuje i maximální hodnoty salinit pro jednotlivé soli.

V případě, že vlhkost bude vyšší, lze doporučit systém provětrávané fasády s obkladem. Princip spočívá v tom, že do předsazeného roštu je vložena tepelná izolace z desek minerální nebo kamenné vlny, která má minimální difúzní odpor a nebrání odvětrání vlhkosti z kamenné zdi. Před vatou je provětrávaná mezera 5 cm vymezená obkladem fasády. Ten může být z různých materiálů – dřevo, desky na bázi dřeva s povrchovou úpravou, plastové systémy, a jiné – najdete na internetu.

Řešení s touto fasádou by mělo výhodu v tom, že by bylo možno předsazením obkladu vyrovnat rozdíly v lících zdiva tak, aby horní zateplovací systém byl o cca 3 cm předsazený, nebo v líci s přesahem okapní lišty. Ta by vymezila i odvětrávací mezeru. Na Porotherm 44 by bylo možno provést klasický vnější kontaktní zateplovaní systém Etics v tloušťce 8 až 16 cm (dle potřeby s návazností na spodek).

Z hlediska splnění požadavků tepelně technické normy ČSN 73 0540-2 je potřeba počítat se zateplením kamenného zdiva min. 14 až 16 cm, což představuje i s větranou mezerou a obkladem cca 20 až 24 cm. Je potřeba tedy vše dobře přeměřit a rozmyslet. Doporučuji nechat zpracovat projekt od projektanta se zkušenostmi v tomto oboru.

Mohu Vám rovněž nabídnout a doporučit bezplatné poradenství na místě (do 2 hod zdarma), které poskytuje Energy Centre České Budějovice – více najdete na www.eccb.cz. Můžeme situaci posoudit přímo na stavbě.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice