Dotaz: Zateplení cihlového domu.
Dobrý den, prosím o radu zda je vhodné zateplit zděný deskový dům příčného systému o 3 sekcích či nikoli. Dům má 5 nadzemních podlaží a je z roku 1975. Svislou nosnou konstrukci tvoří cihelné zdivo v síle 25,3 a 37,5 cm (typ – CDM, CDKL).
V případě doporučení zateplení mi prosím poraďte jaký materiál by byl nejvhodnější (polystyren, ...).
Předem děkuji za odpověď.

S pozdravem Ivan Lukša.

Odpověď

Obvodové zdivo z cihel CDm 37,5 cm a slabší včetně cihel CDKL z roku 1975 nesplňuje požadavek, natož doporučení současné platné normy ČSN 73 0540-2 z hlediska tepelných vlastností. Tehdejší normové požadavky na tepelné izolace byly více než 4x nižší než dnes. Zateplení je tedy více než doporučené, po jeho správném provedení by se měla tepelně izolační schopnost zvýšit 4 až 5x, úspora energie na vytápění domu jako celku se může pohybovat od 20 do 30%.

Při provádění zateplení se na budovu vztahují požadavky platné a závazné ČSN 73 0540-2. Norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je 0,38 (W/m2.K), hodnota doporučená je dle normy pro zdivo obvodové 0,25 (W/m2.K). Stávající obvodová zeď postavená dle tehdejších norem bude mít součinitel prostupu tepla někde kolem U = 1,3 (W/m2.K).

Je doporučeno volit již takovou tloušťku tepelné izolace, která zajistí splnění doporučených normových hodnot. Navíc bude vnější zateplení tvořit souvislou „obálku“, takže bude omezen i vliv tepelných mostů (okenní překlady, ostění, věnce, u podlahy apod.). Tloušťka tohoto zateplení, například na bázi polystyrénu by měla být alespoň 10 cm pro splnění minimální normové hodnoty (0,38), to ale nedoporučuji. Doporučená tloušťka bude mezi 14 a 16 cm EPS pro splnění hodnoty doporučené (0,25).
Vzhledem k tomu, že je velká šance získat dotaci na zateplení domu v rámci programu Zelená úsporám, doporučuji Vám se seznámit s jejich podmínkami na www.zelenausporam.cz. Tam se právě vyžaduje splnění doporučených normových hodnot zateplení.

Pokud je zdivo suché a netrpí vzlínající vlhkostí, lze použít na zateplení polystyrén Jeho nevýhodou je velmi malá paropropustnost a hořlavost Ke zděnému zdivu je šetrnější používat paropropustnou minerální nebo kamennou vlnu, která má i výborné požární vlastnosti, je však o něco dražší. Lepený zateplovací systém z minerální izolace dokáže část vodní páry difúzí propouštět ven do exteriéru, zatímco polystyrén má difúzní odpor mnohonásobně vyšší.

Vzhledem k vellikosti investice Vám rovněž doporučuji bezplatnou konzultaci formou osobní bezplatné porady, kterou je možno v naší poradenské kanceláři v Č.Budějovicích telefonicky objednat. Náplň činnosti našeho poradenského střediska a telefon naleznete na www.eccb.cz. Bylo by vhodné vzít s sebou stavební dokumentaci objektu.

Dobrý den pane Lukšo, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice