Dotaz: Dobrý den, máme od letošního jara postavenu dřevostavbu a před zimou bychom ještě chtěli stihnout zateplení domu. Obvodové stěny jsou od vnitřní strany složeny ze sádrokartonu, parozábrany, OSB desky, 16 cm vaty, OSB desky a nyní by měla přijít nějaká vnější izolace. Uvažovali jsme o polystyrenu, ale dali bychom jej asi 2 cm od vnější OSB desky na dřevěné latě. Zajímalo by nás zda se vyplatí větší pracnost upevnění polystyrenu vzhledem k učinosti této vzduchové mezery. Prosím poraďte zda vzducová mezera není jen zbytečnou prací, pokud ne tak jak velká by měla být a jakou šíři polystyrenu poté zvolit. Děkujeme

Odpověď

Pokud se jedná o nějaký typový systém dřevostavby, bylo by vhodné informovat se u výrobce na doporučená technická řešení vnějšího zateplení, která by byla bezpochyby i početně ověřena z hlediska kondenzace vodní páry.

Vámi popisovaná skladba je u dřevostaveb často používána a jako vnější dodatečné opláštění je používán právě polystyrén. Použití tohoto poměrně paronepropustného materiálu je zde zdůvodněno osazením parozábrany pod vnitřním obkladem, určitý difúzní odpor mají i OSB desky. Provádění vzduchové mezery pod polystyrénovým obkladem nemá z hlediska tepelné izolace nebo případné kondenzace význam. Spíše bych očekával více komplikací při provádění, uchycení polystyrénu, následném riziku promáčknutí fasády, vůbec stabilitě spár mezi deskami atd. Zateplení je zde proto prováděno systémem vnějšího kontaktního zateplení, to je lepením polystyrénových desek na podklad z OSB desek a kotvení pomocí kadmiových nebo jiných vrutů s nerezovým povrchem (namísto plastových hmoždinek).

Pokud jde o tloušťku dodatečného zateplení – mělo by se vyjít z normových požadavků, ale v případě záměru dostat se na standard nízkoenergetického domu, pak lze jistě doporučit i více. Současná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má.
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro obvodovou stěnu lehkou je 0,30 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K). Současná skladba bez vnějšího zateplení bude přibližně na hodnotě 0,32 až 0,35 (W/m2.K). Vnějším zateplením by se mělo dosáhnout hodnoty doporučené, protože nemá smysl obkládat tenkou EPS deskou pro dosažení požadované hodnoty. Při tloušťce dodatečného izolantu z polystyrénu 10 cm bude výsledná hodnota U pod 0,19 (W/m2.K), což s rezervou splní doporučení normy. Menší tloušťku nedoporučuji a to jak s ohledem na úspory při vytápění, tak rovněž z důvodu určitých rizik kondenzace v případě ne úplně kvalitně provedené parozábrany a těsnosti spojů OSB desek. Bez obav lze provést i více.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Vaňková.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice