Dobrý den,
koupili jsme domek z roku 1921, stavěný z plných cihel.Některé zdi mají ale menší šířku (na chotbě) 30cm místo 50. Jaký materiál byste doporučili na zateplení stěn? Nechceme obkládat dům celý ale jen tyto ztenčené zdi? Jakou šířku doporučujete? Zvažujeme vatu, polystyrén se nám moc nezamlouvá, jak se díváte na technologii ecosse od knaufu?

Odpověď

Požadavky na tepelně technické vlastnosti obvodového zdiva stanoví ČSN 7305 40-2, která požaduje dosažení minimálního součinitele prostupu tepla 0,38 W/m2.K a doporučuje dosažení hodnoty 0,25 W/m2.K. Pro cihelnou zeď z plných cihel 50 cm vychází tento součinitel asi 1,5 W/m2.K a pro 30 cm pouze 2,5 W/m2.K. Tyto stěny jsou proto podle současných požadavků zcela nevyhovující a doplnění všech obvodových stěn tepelnou izolací je nutné. K tomuto je možno použít buď polystyrén, nebo minerální vatu. Tyto materiály mají součinitel tepelné vodivosti v rozmezí 0,038 – 0,044 podle způsobu výroby. Tloušťku nutné izolace by měl stanovit projektant podle požadavku na budoucí izolační vlastnosti stavby. Vzhledem ke stávajícím a budoucím cenám energií a cenám stavebních prací lze doporučit použití spíše větších tloušťek a dosažení co nejnižšího součinitele prostupu tepla.

Dodavatel izolačních materiálů Knauf udává pro izolace vyrábění technologií eccosse součinitel tepelné vodivosti 0,037 W/m.K, který je poněkud lepší než součinitel materiálů vyráběných klasickou cestou. Použití těchto izolací je proto vhodné, je však nutno vzájemně porovnat ceny.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB.

Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice