Dotaz: Čím nejlépe zateplit dům Okal, aby nedošlo k poškození stavebních prvků nedostatečným odvětráním, případně nedošlo ke vniku plísní.

Odpověď

Dodatečné zateplení vícevrstvé lehké montované konstrukce by mělo být navrženo s ohledem na ověření skutečného provedení jednotlivých vrstev – to je skutečně použitých druhů materiálů, jejich tloušťek a poloze folií ve skladbě.

Skutečná skladba by měla být ověřena sondami. Na dům lze použít vnější kontaktní zateplovací systém ale materiálovou volbu a tloušťku zateplení je nutno ověřit výpočtem kondenzace.
Doporučuji návštěvu specialisty na tuto stavební problematiku, který vyhodnotí projektové podklady, pokud jsou a pomůže případně s provedením sond. Můžete se obrátit na poradenské konzultační středisko sítě EKIS v místě Vašeho bydliště – adresy těchto kanceláří poskytujících zpravidla bezplatné poradenství najdete na stránkách České energetické agentury – www.ceacr.cz. Dále je možno požádat o pomoc specialistu na stavební tepelnou techniku, kontakty může zajistit oblastní kancelář České komory autorizovaných inženýrů a techniků – ČKAIT. Poradenskou technickou pomoc nabízejí i renomovaní výrobci zateplovacích systémů, kteří mají zpravidla výhodu i ve zkušenostech z více realizací.

Při hodnocení skladby této poměrně složité konstrukce je velmi významný vliv funkčnosti parozábrany na vnitřním líci konstrukce – parotěsná folie zpravidla pod vnitřním obkladem interiérovými deskami. Venkovní izolace je pak vhodnější z více paropropustných obkladů z minerálních vláken. V případě pochyb je vždy možno zvolit systém odvětrávané fasády – to je zateplení z vnější strany konstrukce deskami na bázi kamenné nebo minerální vlny, vynechání provětrávané mezery a odsazený fasádní obklad, například na bázi vláknocementových desek uchycených na rošt.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Kyšková,
děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice