Dobrý den
Rád bych Vás poprotsil o radu ohledně plánovaného zateplení mého RD (dřevostavba - okál). Skladba obvodové stěny je zhruba tato (i-dřevotřísková deska tl. 30mm-nefunkční parozábrana-minerální vata Orsil M tl. 90mm- dřevotřísková deska tl. 12mm-provětrávaná mezera tl. 30mm-eternitová deska-e). Měl jsem v plánu demontáž venkovní eternitové desky a provětrávaného roštu pod ní. Na odhalenou dřevotřískovou desku jsem chtěl provést kontaktní zateplovací systém v tl. 14cm. Uvažoval jsem nad nejvhodnějším izolantem (šedý EPS x vata Rockwool Frontrock MAX E). Prohnal jsem obě varianty programem Teplo od Ing. Svobody. U obou variant docházelo ke kondenzaci. U EPS právě v dodatečném izolantu (až za nosnou dřevěnou kcí), u vaty na styku dodatečného izolantu a tenkovrstvé omítky (uvažována silikátová). To by se dalo vyřešit provětrávanou fasádou, ale to je varianta poměrně nákladná. U obou variant se vzniklý kondenzát v průběhu roku odpařil. Nevím proto, kterým směrem se vydat.
Děkuji za jakoukoli radu.

S pozdravem
B. Hlaváč
737187412

Odpověď

Bezpečnou variantou je v každém případě systém odvětrávané fasády a to nejen u Okálu.

V řadě skladeb, které jsou posuzovány na kondenzaci vodní páry v konstrukci, vychází určité malé množství kondenzátu. To je přípustné v případě, že se jedná o skutečně malé množství a celoroční bilance vychází s převahou odpařeného množství. U dodatečného zateplení EPS skutečně vychází oblast kondenzace právě v něm, u MV se posouvá k vnějšímu líci, protože zde jsou omítkové vrstvy s vyšším difúzním odporem.

Pokud je poměr kondenzátu a odparu opravdu bezpečný, nebál bych se použití ani polystyrénu. Vím, že ještě před několika lety doporučoval výrobce Okálů dodatečné zateplení svých starších domů 5 cm EPS a tvrdil, že je to bezpečné. Přitom při této malé tloušťce izolantu se musela oblast kondenzace pohybovat u dřevěné konstrukce. Je pravda, že kondenzace v dřevostavbách není přípustná, ale je-li dostatečně prokázáno, že k ní dojde jen výjimečně a na vnější straně dodatečného izolantu, asi bych to akceptoval.

Možná zkuste ještě pro zajímavost děrovaný šedý EPS typu „open“ a pro jistotu tu původní „parozábranu“ jakoby ignorovat, nebo dát jen velmi malou hodnotu.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice