Dobrý den,



mám dotaz ohledně zateplení dřevěné chaty. Chata je zevnitř již obložená palubkami ale není pod nimi parozábrana. A chtěl bych ji zateplit zvenčí. Chata je obývaná od jara do podzimu. Fasáda by asi měla být provetrávana a zateplená minerální vatou. Na dřevěném roštu palubky. Jen bych potřeboval poradit skladbu. Nebo jestli musím rozebrat vnitřní obložení a vložit tam parozábranu bylo bylo složité a moc se mi do této akce nechce.



Děkuji s pozdravem



Daniel Gregor


Odpověď

Dobrý den, pane Gregore.

Parozábrana musí být z vnitřní strany před oblastí kondenzace.

Chata je dřevěná , tedy obvodová zeď je dřevěná konstrukce a na ní byste aplikoval odvětrávanou fasádu.

Poloha oblasti kondenzace je závislá na skladbě celé obvodové konstrukce.

Pokud by byla oblast kondenzace v provětrávané fasádě , musíte parozábranu umístit pod (za) ní.

Nebo můžete zateplit kontaktním systémem z pěnového polystyrenu , ten je díky vysokému difuznímu odporu sám o sobě parozábranou.

Pěnový polystyren by byl neodvětrávanou výplní dřevěného roštu , který by nesl fasádní palubky.

Posílám a zdravím

Ing. Tomáš Novotný

 

Austrotherm CZ s.r.o.

Dobrý den,

Při provedení nové skladby obvodové konstrukce dřevěné chaty je nutné dbát na to, aby difúzní odpor jednotlivých vrstev ukládaných do konstrukce od interiéru směrem ven klesal.

Absence parotěsnící vrstvy na vnitřním líci tedy klade vyšší nároky na difúzně otevřené provedení obkladu. Kromě toho je v případě dřevěné konstrukce nutné vyloučit, resp. zamezit případné kondenzaci vlhkosti na dřevěných prvcích v konstrukci.

Doporučuji jít cestou difúzně otevřené konstrukce s fasádním obkladem a takovým souvrstvím, které odvod vlhkosti umožní v dostatečné míře.

Otázkou je, jaké je současné opláštění vnější strany chaty. Jde o to, zda bude demontováno nebo ponecháno. Patrně se jedná také o nějaký dřevěný obklad, patrně palubky. V případě demontáže bude možno kontrolovat stav nosné rámové konstrukce chaty. Případné defekty se mohou vyskytovat především u soklu, nebo tam, kde je stěna zapuštěná níže k terénu. Dřevo lze pak následně sanovat a chemicky preventivně ošetřit.

Tepelná izolace by se poté vkládala i mezi prvky nosné konstrukce. Teoreticky lze z vnější strany vložit do konstrukce takzvanou parobrzdu, což je folie, která reguluje množství vlhkosti vstupující do konstrukce. Její uložení je ale obvykle poměrně nesnadné, neboť kopíruje trámy konstrukce.

Dále by se postupovalo podle následujícího popisu – tedy rošt.

Pokud se současné opláštění ponechá, lze na něj umístit zmíněný rošt, který může být z dřevěných latí. Do roštu bude uložena izolace s minimálním difúzním odporem, tedy nejlépe minerální vlna.

Tloušťka tepelné izolace by se měla zvolit podle představy užívání chaty. Při záměru vytápět a užívat celoročně by zateplení již mělo odpovídat doporučení současné platné ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011). Ta stanovuje pro stěnu vnější lehkou - minimální požadovanou hodnotu součinitele prostupu tepla U 0,30 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K). Pro nízkoenergetický standard je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ 0,18 až 0,12 (W/m2.K). Vhodné je jít na doporučenou hodnotu. Tloušťka izolace pak bude 24 až 26 cm.

Pro zlepšení tepelné pohody v sezónním užívání mimo zimu (prosinec až únor) by mohlo postačit 16 až 20 cm. Uvažuji tepelnou vodivost minerální vaty 0,045 W/m.K. Vliv tepelného mostu roštu lze omezit jeho předsazením na kotvy.

Skladba by tedy mohla vypadat takto:

Svislý dřevěný rošt z latí 3 až 4/14 cm předsazený na L profily o 6 cm před plochu v roztečích podle šířky desek MV. Do roštu vložit desky z MV tak, aby byl vyplněn i prostor pod předsazenými svislými latěmi. (6+14). Důležité je, aby do tepelné izolace z MV nezafoukávalo, proto je potřeba osadit protivětrnou folii. Jedná se o folie obdobného typu, jako podstřešní, tedy difúzně otevřené. Jsou typy speciálně určené pro provětrávané fasády. Spoje protivětrné folie musí být vzduchotěsně slepeny.

Poté je nutno vytvořit svislou provětrávanou mezeru alespoň 4 cm – osazením latí 4/4 kotvených do svislého roštu. Do mezery musí být přístup vzduchu u soklu a odvod nahoře pod střechou, tedy princip „provětrané“ fasády.

Pohledový plášť lze provést z palubek, nebo jakéhokoli jiného obkladového materiálu.

Technologií tepelné izolace je k dispozici více, například na bázi desek z dřevité vlny a podobně. Dřevitá vlna z důvodu své vyšší měrné tepelné kapacity, je materiálem, který může i velmi příznivě ovlivnit, tedy snížit, přehřívání interiéru v létě.

Parotěsnící vrstvu, resp. parozábranu lze případně umístit nejen co nejblíže vnitřnímu líci konstrukce, tedy pod vnitřní palubky (demontáži se chceme vyhnout), ale i pod tepelnou izolaci. V tom případě je ale nutno znát více podrobností o konstrukci a podle toho se rozhodnout.

S pozdravem

Energy Centre České Budějovice