Dobrý den, zdědila jsem poměrně starší dřevěnou chatku, která byla většinou obývána pouze v letních měsících. Chatku bych ovšem ráda zrekonstruovala a využívala jí i v zimě - ráda bych začala zateplením. Poněvadž zvenčí je chata pobitá palubkami, raději bych zateplení dala zevnitř. Chci se proto zeptat, zda by bylo lepší zateplit chatu polystyrénem či vatou s ohledem na to, že se tam bude vytápět krbovými kamny. Děkuji za odpověď.

Odpověď

Nevýhodou chatek určených pro rekreační pobyt pouze v letních měsících je to, že nejsou určeny pro trvalý pobyt a tedy ani pro vytápění. Lehké obvodové stěny mají proto nízkou tepelnou setrvačnost, která se dodatečnou tepelnou izolací příliš nezlepší. Při zahájení vytápění se vnitřní vzduch poměrně rychle ohřeje a při přerušení vytápění vnitřní prostor opět rychle vychladne. Vnitřní prostory proto vyžadují téměř trvalé vytápění.

Mimo vytápění je pro trvalý pobyt nutno zajistit odvádění vznikající vlhkosti. Při dodatečné tepelné izolaci umístěné na vnitřní straně stěny hrozí nebezpečí kondenzace vodní páry mezi izolací a konstrukcí stěny. Tím by se izolace znehodnotila a zkondenzovanou vlhkostí by mohlo docházel i k narušení konstrukce stěny. Tepelnou izolaci na vnitřní stranu stěny lze proto použít pouze po výpočtu provedeném projektantem, který tuto možnost vyloučí. Výhodnější se proto jeví tepelná izolace na venkovní straně stěny.
ČSN 73 0540-2 požaduje pro venkovní lehké stěny dosažení minimálního součinitele prostupu tepla 0,30 W/m2.K a doporučuje dosažení hodnoty 0,20 W/m2.K . Součinitel prostupu tepla se určuje výpočtem a do výpočtu jsou zahrnovány všechny vrstvy, ze kterých je konstrukce stěny složena.

K dodatečné tepelné izolaci by bylo možno použít rohože z minerální vlny ( Rockwool, Orsil, Ursa a pod) nebo desek polystyrénu
Potřebnou tloušťku izolace by měl určit projektant podle podrobného složení stěny. Při zanedbání tepelně izolačních vlastností stávající konstrukce stěny, které jsou pro chatku určenou pro letní pobyt nevýznamné. Pro dosažení požadavku uvedené normy na minimální součinitel prostupu tepla a při tepelné vodivosti minerálních materiálů [lambda]= 0,039 W/m.K byla potřebná tloušťka izolace 13 cm. Při použití polystyrénu s tepelnou vodivostí [lambda] = 0,043 W/m.K by potřebná tloušťka byla cca 15 cm.

Ing. Josef Šťastný
energetický poradce ECČB

Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice