Dotaz: Dobrý den,
koupila jsem RD - dřevěný, stáří 40 let. V zimě se chová jako klasicky, rychle vytopíme, ale teplo se také rychle ztratí.Vyměnili jsme okna (euro) a uvažuji o vnějším obkladu a zateplení.Můžeme na stávající dřevěný obklad vhodně instalovat např. Rockwool a znovu obložit dřevěnými deskami?Děkuji moc za radu, Šnajdrová


Odpověď

Rychlé vytopení a zároveň rychlé vychladnutí vnitřních prostor Vašeho domu je způsobeno tím, že dřevěná stavba má velmi malou tepelnou setrvačnost. Tepelná setrvačnost je dána zejména hmotností materiálu obvodových stěn. Při větší hmotnosti se teplo postupně naakumuluje do stěn a při přerušení dodávky tepla se zpětně uvolňuje do prostoru.

Výměnou původních oken za nová došlo ke snížení ztráty prostupem tepla do okolí a zároveň ztráty nežádoucím větráním, způsobené netěsností oken. Dalšího snížení tepelných ztrát je možno dosáhnout dodatečnou tepelnou isolací, instalovanou z venkovní strany na obvodové zdi. Rozhodující bude zajistit, aby dodatečnou izolací nedošlo k narušení statiky obvodových stěn. K této možnosti by se měl vyjádřit statik.

K dodatečné izolaci je vhodný materiál s dostatečnou propustností pro vodní páru (minerální vlna, např. Rockwool), aby nedocházelo k možné kondenzaci vodní páry v materiálu obvodových stěn.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den paní Šnajdrová Děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím:

Energy Centre České Budějovice