Dobrý den,prosím chtěl bych se zeptat na zateplení dřevěné podlahy v rodiném domě.Pod podlahou je jen písek a na písku položené trámky a na nich položená podlaha z fošen o tloušce 4cm.Pod podlahou jsou ve zdi udělané otvory na odvětrávání a je v místnosti docela velká zima i když tam jsou dva radiátory vytápěné krbovými kamnny.Poraď te prosím jaký mám zvolit postup abych neudělal nějakou chybu.Chtěl bych to nějak zateplit a nevím jak Děkuji za odpověď

Odpověď

Vámi popsaná konstrukce stávající podlahy přivádí pod podlahu studený venkovní vzduch, který podlahu a tím celou místnost ochlazuje. Konstrukce podlahy by mohla být na př. následující:
Na dobře udusaný štěrk nebo písek položíme hydroizolaci. Jednotlivé díly hydroizolační folie musí bát vzájemně pospojovány tak, aby se zamezilo pronikání vlhkosti nechtěnými spárami nad folii. Na folii se vybetonuje základová deska odpovídající tloušťky. Na betonovou desku se položí tepelná izolace z vybraného tepelně-izolačního materiálu (polystyrén, styrodur, polyuretan, Rockwool a pod.) dostatečné tloušťky. Pak bude následovat povrchová vrstva na př. z dřevotřískových desek, OSB desek, případně další vrstva betonu a parkety.
Hydroizolace podlahy by měla být vytažena až nad výslednou úroveň podlahy.

Složení podlahy je třeba provést tak, aby odpovídalo požadavkům investora na tepelně izolační vlastnosti případně na způsob vytápění (podlahové topení). Výsledný návrh by proto měl udělat kvalifikovaný projektant podle požadavků majitele objektu.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice