Dobrý den,
vlastním dřevěný domek, který byl postaven před 70 lety a byl určen pro obývání v letních měsících. Je ve výborném stavu a já bych ho chtěla zateplit, abych ho mohla obývat nejen v létě. Stěny jsou složeny z palubek nabitých zvenku na trámky, tyto palubky jsou zevnitř pokryty lepenkou nebo térovým papírem a pak je vzduchová mezera na šířku trámku, která je 8-9 cm. Zevnitř jsou na trámky nabita prkna, na nichž je pak nějaká mazanina a tenká omítka. Protože palubky jsou zachovalé a domek je hezký, nechtěla bych zkazit jeho vzhled vnějším zateplením. Bylo by možné takovouto stavbu zateplit nějakou izolací foukanou do vzduchové mezery?
Budu moc vděčná, pokud mi poradíte.Dost se tím trápím, protože je to asi velký problém a nevím, zda vůbec má nějaké řešení.
Děkuji předem. M.Doležalová

Odpověď

Podle popisu byl dřevěný domek určen spíše k rekreačním účelům a s vytápěním nebylo uvažováno. Předpokládám, že trámky jsou použity jako nosné a prostory mezi nimi vzájemně nesouvisejí. Zateplení izolací nafoukanou do prostoru stěn mezi jednotlivé trámky by bylo možné. Vyžaduje ale přístup do každého jednotlivého prostoru narušením vnější nebo vnitřní stěny. Bylo by možno použít foukanou izolaci Climatizer Plus nebo foukanou izolaci z minerálních vláken. Takto dosažená izolační vrstva o tloušťce 8-9 cm nebude vzhledem ke stávajícímu složení stěn dostatečná pro hospodárné celoroční vytápění.

Další možností by byla postupná demontáž větší části vnitřních stěn složených z prken a vnitřní omítky. Po vložení jednotlivých desek (rohoží) tepelné izolace mezi jednotlivé trámky pak opětovné přibití prken a obnova vnitřní omítky.Tato úprava by byla nepochybně pracnější. I v tomto případě je ale tloušťka izolace omezena šířkou nosných trámků.

Vzhledem ke složení obvodových stěn nelze doporučit tepelnou izolaci na vnitřní plochy obvodových stěn, protože by mohlo docházet ke kondenzaci vodních par mezi stěnou a izolací a tím k postupnému uhnívání dřevěných částí konstrukce.

Nevýhodou uváděné dřevěné konstrukce je, že nemá žádné stavební části, které by byly schopny v dostatečné míře akumulovat teplo. I přes provedené tepelné izolace bude proto stavba poměrně rychle chladnout. Bude ji proto nutno vytápět v zimním období delší dobu.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB


Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na možnost zateplení dřevěného domku uvádím následující možnosti:

Energy Centre České Budějovice