Dotaz: Prosím o radu jak zateplit dřevěný montovaný domek. Tloušťka stěny je 20 mm perodrážka. Zateplení bych chtěl zevnitř, na izolaci položit palubky. Můžete mi poradit jak provést vlastní zateplení. Chata je využívaná k příležitostnímu přespání v letních měsících. Děkuji za radu.

Odpověď

Dobrý den pane Ryšavý,

děkujeme Vám za Váš dotaz, který se týká zateplení dřevěného montovaného domku.

Při návrhu stavební konstrukce, která bude složena z vícevrstvého materiálu by se měl provést výpočet součinitele prostupu tepla konstrukce, jehož součástí je také výpočet bilance zkondenzované vlhkosti v konstrukci a dovíte se zároveň také zda má navrhovaná konstrukce schopnost tuto vlhkost odpařit. Výstupem je i grafické znázornění prostupu tepla konstrukcí a určení místa rosného bodu v konstrukci.

Pravděpodobně bude vhodné, abyste pod povrchovou úpravu instaloval parotěsnou zábranu, která zabrání pronikání vlhkosti do tepelné izolace.

Doporučuji proto, abyste si takový výpočet nechal od odborníka zabývajícího se stavební problematikou či tepelnou technikou vypracovat. Pro výpočet lze například použít software TEPLO od Dr. Ing. Zbyňka Svobody, který také u nás v Energy Centre při tepelně-technických výpočtech používáme.


Energy Centre České Budějovice