Dobrý den
Koupil jsem před několika lety 100let starý dům z cihel, který postupně opravuji. Dům není izolován ani zateplen a má stěny v přízemí silné 45 cm, ale v přístavku, kde byla původně hospodářská část domu je nově rekonstruovaná koupelna. Ta má stěny vyzděny cihlou na 30 cm.
Vnitřní stěna koupelny do 3/4 výšky místnosti a podlaha je obložena dlažbou, takže se vlhkost z místnosti může dostat pouze oknem. V místnosti je radiátor, topíme plynem.
Během silných mrazů dochází k zamrzání trubek s vodou, která jsou vedeny ve vnější stěně. (voda vede do WC, umyvadla a pračky)
Rád bych vyřešil zateplení koupelny tím, že bych nejprve stěny přístavku pomocí chemické injektáže izoloval a po vyschnutí (nejraději za rok)zvenku izoloval. Uvažuji i provedení vnějšího odvětrání základů celého domu, ale k vnější stěně přístavku přiléhá septik, takže na části stěny nelze jít do hloubky (podél zdi do základů). Nevím, jaký postup mám zvolit při případné izolaci, protože mám obavu, že polystyrén by stěnu definitivně zavřel pro výstup vodní páry. (bude řešením minerální vata?)
Práci bych rád vykonával svépomocí, takže bych rád použil systém bez nutných speciálních zařízení a pomůcek.
Za radu předem děkuji.
Vít Steklý

Odpověď

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Protože vodovodní trubky jsou vedeny ve venkovní stěně silné pouze 30 cm, je jejich zamrzání důsledkem tohoto způsobu instalace. Proti zamrzání by bylo možno vodovodní trubky chránit dodatečnou tepelnou izolací na vnější straně obvodové stěny.

Vodní pára z koupelen je odváděna většinou dvěma způsoby: větráním, ať už přirozeným, nebo nuceným a obvodovými stěnami, které pohlcují vlhkost o odvádějí ji postupně do venkovního prostoru. Vzhledem k tomu, že stěny koupelny a podlaha jsou obloženy dlažbou, je tím zhoršen odvod vodní páry stěnami. Použití polystyrenu na venkovní dodatečnou tepelnou izolaci by tento způsob odvádění vlhkost dále zhoršilo. Jako tepelnou izolaci by bylo proto vhodné zvolit pro nadzemní část stěny minerální vatu, dodávanou v deskách, které se na stěnu připevní k tomu určenými hmoždinkami. Povrchová úprava se pak provede perlinkou a natažením vrchní krycí štukové vrstvy. Protože minerální vata je navlhavá a navlhnutím ztrácí izolační vlastnost, je nutno pro podzemní část použít nenavlhavý extrudovaný polystyren, případně izolační desky Perimetr a to až cca 20 cm nad úroveň okolního terénu. Tím bude stěna chráněna i proti pronikání zemní vlhkosti.

Ing. Jaroslav Winkler,
energetický poradce ECČB

Energy Centre České Budějovice