Dobrý den,
u novostavby se stěnami Porotherm P+D 44 dnes po dvouleteém provozu bez fasády řešíme zateplení a omítku. Zatzeplení chceme minerální vatou. od jaké minimální tloiušťky můžeme použít vatu? Nebo tloušťka vaty, díky paropropustnosti, není omezena tak, jak je tomu u polystyrénu? Zvažujeme tl.10 nebo 12cm. Děkuji.

Odpověď

Minimální tloušťka minerální vaty jako tepelné izolace není ničím omezena Minerální vata má mnohem lepší propustnost pro vodní páru než zmíněný polystyrén, takže použití uváděných 10 či 12 cm je možné. Tloušťka dodatečné izolace by měla být stanovena výpočtem tak, aby vlastnost stěna splňovala podmínky závazné ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov. Tato norma uvádí požadavky na hodnotu součinitele prostupu tepla ve W/m2.K a to hodnotu požadovanou 0,30 W/m2.K, hodnotu doporučenou 0,25 W/m2.K a hodnotu pro pasivní budovy 0,18 až 0,12 W/m2.K

Vzhledem k současným cenám energie je vhodné snažit se dosáhnout co nejnižší hodnoty, která pro provoz domu znamená nižší provozní náklady na vytápění po celou dobu užívání domu.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu uvádím:

Energy Centre České Budějovice