Dobrý den,
řešíme s manželkou zda zateplit novostavbu nebo ne.Prosím o radu a zkušenosti se zateplením 44STI heluz. Měl bych představu miner.vaty nebo polystyrenu o tloušťce 10cm. Vím,že dané cihly dle norem není nutné zateplit,ale řešil bych tím tepelné mosty vzniklé zděním.Máme ale strach ,aby ve zdivu nevznikalo nežádoucí kondenzace vody.Děkujeme za rady a zkušenosti

Odpověď

Uvedený systém je určen pro obvodovou stěnu bez dalšího zateplování.

Výrobce uvádí hodnoty součinitele prostupu tepla pro různé vlhkosti zdiva, typy zdící malty a výrobny od 0,21 do 0,31 (W/m2.K) pro zdivo bez omítek. To je docela velký rozptyl. Bylo by zajímavé vědět, jakou konkrétní cihlu Vám na stavbu dodali.
Tyto hodnoty U se v každém případě pohybují poblíž doporučené hodnoty dle ČSN 73 0540-2, která je 0,25 (W/m2.K).

Pokud nyní provedete omítnutí tepelně izolační maltou v tl. 3 cm, zlepší se hodnoty U o setinu až dvě, tedy prakticky zanedbatelně. Máte pravdu v tom, že systém jednovrstvého zdění bez zateplení má ze své podstaty velký podíl vlivu systémových tepelných mostů, které tepelně izolační omítka příliš nevylepší.
Někteří výrobci zateplovacích systémů doporučují dodatečné zateplení tohoto zdiva děrovaným šedým polystyrénem v tloušťce cca 6 cm. Jedná se o systémy Baumit Open, Weber Clima Plus, možná i jiné. Tepelná vodivost šedých polystyrénů je menší než bílých, je kolem 0,032 W/m.K, takže při 6 cm zvýšíte tepelný odpor o cca 1,8 (m2.K/W). To znamená, že hodnoty součinitele prostupu tepla pro různé vlhkosti zdiva, typy zdící malty a výrobny se zlepší - od 0,16 do 0,21 (W/m2.K). Při správném provedení detailů velmi eliminujete tepelné mosty.

Děrované šedé EPS mají faktor difúzního odporu v rozmezí od 10 do 20, zdivo Heluz od 5 do 10. Z hlediska difúze se jedná o podobné materiály. Výrobci ETICS skladbu ověřovali na kondenzaci a ta dle jejich informace v celoroční bilanci vyhověla. Nepoužil bych minerální vatu, ta je nasákavá a v průběhu chladné části roku ke kondenzacím může docházet. To má za následek snížení izolační schopnosti vaty. Rovněž není vhodný běžní fasádní EPS.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice