Dobrý den,
ve Vaší poradně jsem nalezl spoustu zajímavých a užitečných rad týkajících se zateplení dřevostaveb i konstrukčních úprav. I když podobných případů jsem zde četl několik, přesto Vás poprosím o radu.
Chci postavit zahradní jednopodlažní chatku (30m2), která bude umístěna na betonových patkách asi 20cm nad terénem. Bude využívána třísezóně, i k občasnému přespání (převážně léto). Vytápění malá kamínka na dřevo. Konstrukce z 12cm trámů, vnější obklad palubka 24mm, vnitřní obklad palubka 12mm. Můžete mi, prosím, poradit, jaké konstrukční doplňky a vhodnou izolaci mám zvolit? Děkuji
D.Poisel

Odpověď

K tomu, aby dřevostavba fungovala k Vaší spokojenosti, bude nutné doplnit pod palubky z vnitřní strany parozábranu (např. kašírovanou Al fólií nebo pobití OSB deskami).

Značnou pozornost je třeba věnovat provedení parozábrany ve styku s podlahou, stropem a okny. Někdy se provádí i test vzduchotěsnosti. Při použití OSB desek bude dobré spoje podlepit, aby nedocházelo k zavlhání tepelné izolace uvnitř konstrukce.

Jako tepelnou izolaci doporučuji některé přírodní materiály jako např. pazdeří, konopí nebo ovčí vlnu. Do podlah doporučuji jako tepelnou izolaci polystyren v tl. 12 - 14 cm překládaný nebo se zámky. Překrytí z vrchní strany CETRIS deskami o tl. 18 - 20 mm.

Při osazování oken je nutné počítat se sesycháním dřeva a ponecháním patřičné mezery, která bude vyplněna např. tepelnou izolací z ovlčí vlny.

Ing. Josef Šťastný
energetický poradce ECČB

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice